İstanbul’un 233 günlük buğday ihtiyacı hasatta kayboluyor

Buğday hasadında aceleci, bilinçsiz yaklaşım ve eski biçerdöverlerin kullanılması, İstanbul’un 233 günlük buğday ihtiyacı kadar dane kaybı oluşturuyor. Normalde yüzde 1-2 civarında olması gereken dane kaybı, eski biçerdöverlerin kullanılmasından...

Google Haberlere Abone ol
İstanbul’un 233 günlük buğday ihtiyacı hasatta kayboluyor

Buğday hasadında aceleci, bilinçsiz yaklaşım ve eski biçerdöverlerin kullanılması, İstanbul’un 233 günlük buğday ihtiyacı kadar dane kaybı oluşturuyor. Normalde yüzde 1-2 civarında olması gereken dane kaybı, eski biçerdöverlerin kullanılmasından dolayı kayıp yüzde 8 ile 10’a kadar çıkıyor.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından düzenlenen sektörel değerlendirme toplantısında buğday hasadı ele alındı. Çiftçi, tohum üreticileri, kamu temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı değerlendirme toplantısında kaliteli tohum, doğru hasat ve dane kaybı konularında görüşler sunuldu. Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Başkanı Prof. Dr. Can Ertekin, dane kaybının çok önemli bir problem olduğuna dikkat çekti. Ertekin, buğday hasadında dane kaybının İstanbul’un 223 günlük ihtiyacını karşılayacak oranda olduğu bilgisini paylaştı.

Türkiye’de buğday üretimi hakkında veriler sunan Ertekin, ekim ve hasatta kullanılan makinelerin önemine dikkat çekti. Türkiye’de hasadın büyük bir kısmının biçerdöverlerle yapıldığını aktaran Ertekin, bu makinelerin çok eski olmasından dolayı büyük bir kayıp yaşandığını söyledi. Buğdaydaki dane kaybına ilişkin istatistikî bilgiler de sunan Ertekin, bunun yaklaşık 15 milyon nüfuslu İstanbul’un 233 günlük buğday ihtiyacına denk geldiğini açıkladı. 15 bine yakın biçerdöverin yüzde 59’unun 20 yaş ve üzeri olduğunu ifade eden Ertekin, bunların güncel teknolojiye uygun olmadığını hatırlattı. Ertekin, çiftçi eğitiminin yanı sıra eski makinelerin de güncellenmesi gerektiğini aktardı.

Biçerdöver çalıştıran Ruhi Sarıcalar da makinelerin oldukça eski olduğu bilgisini doğruladı, yeni teknolojileri satın almak için devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bir biçerdöverin bedelinin 135 bin ile 140 Euro civarında olduğunu hatırlatan Sarıcalar, geçimini zor sağlayan çiftçilerin bunları desteksiz almasının mümkün olmadığını ifade etti.

ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya’da buğdayın ikinci plana itilmesi üretimine önem verilmesini değerlendirdi. Buğdayın önemli bir ihtiyaç olduğunu, üretiminin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Çandır, güncel üretim ve hasatta güncel teknolojilerinin kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

CİHAN

Yorumlar