İstanbul'dan Mısır'a, 'idamları durdurun' mektubu

Mırsır'da darbe yönetiminin 529 kişinin idam edilmesine yönelik kararına bir tepki de İstanbul'dan geldi.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'dan Mısır'a, 'idamları durdurun' mektubu

Mırsır'da darbe yönetiminin 529 kişinin idam edilmesine yönelik kararına bir tepki de İstanbul'dan geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi tarafından Mısır Başkonsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasında, hukuk adına işlenen her cinayetin bir insanlık suçu olduğu vurgulandı. İHD üyeleri, basın açıklamasında okudukları mektubu Sisi'ye gönderdi.

Mısır'da 529 kişi hakkındaki idam kararı dünyanın her yerinde tepki gördü. Alınan kararın uygulanmaması için sosyal medyada başta olmak üzere, pek çok yerde girişim başladı.

İHD İstanbul Şubesi üyesi bir grup da Bebek'teki Mısır Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaparak alınan idam kararlarının cinayet hükmünde olduğunu, bu kararların uygulanmaması gerektiğini dile getirdi. Mısır Başbakan'ı İbrahim Mıhleb ve General Sisi'ye gönderilen mektupları basın mensuplarına okuyan İHD İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Zeybel, verilen idam kararlarının her şeyden önce bir insan hakları sorunu olduğunu, evrensel hukuk açısından idamın cinayet olduğunun kabul edildiğini belirtti. Zeybel, "Hala idam cezasını uygulayan devletler insanlık suçu işliyor oldukları kabul edilmektedir. Çünkü evrensel insan hakları bildirgesinin ilk maddesi en temel hakkımız yaşam hakkı olduğunu kayıt altına alarak tüm dünyaya deklare etmiştir" dedi.

Zeybel'in okuduğu mektupta ayrıca, "Bizler dünyanın neresinde ve hangi ulus ya da etnik kökende olursa olsun hangi s iyasi ya da dini inanca sahip olursa olsun her bireyin insanlık ailesinin bir üyesi olduğu gerçeği inancı ve bilinci ile hareket ediyoruz. İnsanlığın ortak tarihsel belleği böylesine acımasız karar ve uygulamalar karşısında vizcanımızın sesi ile hareket etmemizi emretmektedir." ifadeleri yer aldı.

Mektupta şu görüşlere yer verildi: "Bu kararı alanlar ve uygulatacak olanlar insanlığın utanç sayfalarında yerlerini alacaklardır. Gelecek kuşakların lanetleri ile anılacaklardır. Tüm bu gerekçeler evrensel hukukun gereği olarak binlerce sanığın başta adil yargılanma haklarının tüm gerekçelerinin yerine getirilmesiyle birlikte verilen idam kararlarının derhal geri alınmasını bir ilkellik ve insanlık suçu sayılan idam cezasının kaldırılmasını ve Mısır Devleti'nin tün dünya haklarından özür dilemesini talep ediyoruz."

Basın açıklamasının ardından İHD üyeleri mektupları konsolosluk görevlilerine teslim etti. İHD'li grup "İdam cinayettir, cinayetleri durdurun" yazılı pankartı da konsolosluk duvarına astı.

CİHAN

Yorumlar