İstanbul'da güneş tutulmasına bulut engeli

Ay'ın dünya ile güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, İstanbul'da bulutlu hava nedeniyle izlenemedi.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da güneş tutulmasına bulut engeli

İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan ve akademik kadro, İstanbul'da saat 10.52'de parçalı şekilde başlayan güneş tutulmasını gözlemevindeki teleskoptan takip etti.

Yine, güneş tutulmasını izlemek için gözlemevinin bahçesine de 2 teleskop konuldu. Üniversitedeki öğrenciler ve okullardan gelen minikler da hem kubbedeki hem de bahçedeki teleskoplardan bu tabiat hareketini görmeye çalıştı. Bazı öğrenciler de tutulmayı görebilmek için röntgen filmiyle gökyüzüne baktı.

Ancak havanın kararması ve bulutlar nedeni ile güneş tutulması izlenemedi. Gözlemevindeki teleskoptan tutulmanın ilk anlarından kısa bir görüntü alabilen akademik kadro, bulutların araya girmesi nedeni ile saat 13.00'e kadar süren tutulmayı takip edemedi.

Yağış başlamasıyla da teleskobun bulunduğu kubbenin gökyüzüne açılan penceresi de bir vakit kapatıldı.

- Bilimsel manada önemli

Gözlemevinde, matbuat mensuplarına izahat oluşturan Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, İstanbul'da havanın bulutlu olması nedeni ile güneş tutulmasını göremediklerini söyledi.

Bunun, senenin ilk tutulması olduğunu, ikincisinin de eylülde gerçekleşeceğini anlatım eden Özkan, tutulmanın Kuzey Atlantik Okyanusu'nda, havanın kararması halinde tam şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

Özkan, "Güneş tutulması ülkemizden yüzde 43'lük bir nazaran gözlenmekte fakat havanın bulutlu olması nedeni ile tam şekilde göremedik" dedi.

Bilimsel çalışmalar açısından tutulmayı izlemenin mühim olduğunu vurgulayan Özkan, "Tutulmaların zamanını hesaplayan bilimsel altyapıya sahibiz. Zaman vakit deprem, tsunami ve kıyamet senaryoları bu şeklinde bazı dedikodular duyuyoruz. Tutulmanın bunlarla alakası yok. Aralarında bir ilişki olsaydı şimdiye kadar ortaya çıkardı" diye konuştu.

Özkan, tutulmanın manyetik etkilere yol açamayacağını, bunun Ay'ın yörüngesindeki hareketinden kaynaklanan bir hadise olduğunu, ışığın dünyaya biraz daha az geldiğini, insan gözünün de bunu başkalık edemediğini kaydetti.

Manyetik etkilerle kutup ışıklarının meydana geldiğini fakat bireylere tesir yapabilecek bir hal olmadığını vurgulayan Özkan, tutulmaya hususi filtrelerle ve gözlüklerle bakılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar