İstanbul Valisi Şahin: Terörist suçunu itiraf etti

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Reina salırganının yakalanmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Valisi Şahin: Terörist suçunu itiraf etti

Sonhaberler | Haber Merkezi

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Reina salırganının yakalanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Vali Şahin, günlerdir devam eden operasyonun dün gece neticelendirildiğini. Vali Şahin'in açıklamalarından satırbaşları şöyle: Fail 1983 Özbekistan doğum, Afganistan'da eğitim almış, iyi eğitilmiş, dört dil bilen bir katil. Operasyon Konya, Hatay, İzmir ve İstanbul'da ortak bir şekilde düzenlendi. Bu operasyonlar kapsamında şu ana kadar 152 adrese operasyon düzenlendi. Bu arada da 168 yabancı uyruklu şüpheli gerekli yerlere teslim edildi. Terörist önce Başakşehir'de ev kiralıyor. Daha sonra bir iki ev değiştirerek kendisini gizlemeye çalışıyor. Olay günü de Zeytinburnu'dan gelerek eylemini gerçekleştiriyor. Teröristle birlikte iki adet tabanca ve 197 bin dolar para ele geçirilmiştir. Terörist suçunu itiraf etmişti, ayrıca yapılan parmak izi incelemesi de birbiriyle uyuşmuştur. Teröristle birlikte bir Irak'lı erkek şahıs ile 3 bayan değişik milletlerden 3 bayan gözaltına alınmıştır. 

Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile Ortaköy'de bir eğlence merkezinde gerçekleşen terör saldırısına ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğünde basın açıklaması yaptı. Vali Şahin, 1 Ocak gecesi 01.15 sıralarında Ortaköy'deki bir gece kulübünde menfur bir terör eyleminin meydana geldiğini ve 39 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. O saldırıyı gerçekleştiren faille ilgili o günden bu tarafa İstanbul Emniyet Müdürlüğünün çok ciddi ve girift bir çalışma yürüttüğünü belirten Şahin, şu bilgileri verdi:

"Bu gece Esenyurt ilçemizde yapılan bir operasyonla bu menfur saldırının katili ve faili yakalanmış durumda. Fail Abdülgadir Masharipov. Kod adı Ebu Muhammed Horasani Abdulkavi. Özbekistan 1983 doğumlu. Afganistan'da eğitim almış ve 4 dil bilen, iyi yetiştirilmiş bir terörist. Ülkemize 2016 yılında ocak ayında geldiği tahmin ediliyor. Bu operasyon yapılırken yaklaşık 7 bin 200 saat kamera incelemesi yapıldı.Özel ekiplerle 2 bin polisimiz görev aldı. Konya, Hatay, İzmir ve ilimizde İstihbarat Daire Başkanlığının da desteğiyle ortaklaşa bir operasyon gerçekleştirildi. Terörist, İstanbul'a geldiğinde önce Başakşehir'den ev kiralıyor. Daha sonra olay gününe yakın, son bir iki gün içinde, başka bir iki ev değiştirmek suretiyle kendini gizlemeye çalışıyor. Olay günü Zeytinburnu'ndan olay yerine geliyor ve eylemini gerçekleştiriyor."

NASIL YAKALANDI?

İstanbul Valisi Vasip Şahin, teröristin nasıl yakalandığının sorulması üzerine, şu bilgileri verdi: "Teröristle birlikte Iraklı bir erkek şahıs ve Mısır, Afrika'dan olmak üzere değişik ülkelerden 3 bayan ele geçirilmiş durumda, onlar da gözaltında. Daha dün akşam alındıkları için bunlar değerlendiriliyor. Örgüt bağlantısı olması ihtimali çok yüksek. Çünkü bir teröristle aynı evde bulunuyorlardı. Arkadaşlarımız bunu dikkate alıyorlar. 3 kişi bayan. Iraklının dışındaki diğer 3 kişi bayan. Oraya son 3 gün içinde geldiği değerlendiriliyor. Tabii bunlar yapılan değerlendirme, araştırmalarda daha net şekilde ortaya çıkacaktır. Orada zaten, o civarda arkadaşlarımızın takipleri devam ediyordu şüpheli adreslerle ilgili. Bu 5 adresi dün takip ettiler ve öğleden sonra buraya yönelik operasyonları arttırarak, devam ettiler. Neticede o 5 adresten birinde ele geçirildi."

"O GÜN YARDIM EDEN BİRİLERİ VAR"

Bir gazetecinin, "Teröriste olay öncesinde birilerinin yardım yaptığına yönelik iddialar var. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?" sorusunu Vali Şahin, "Şu anda çok yeni. Henüz sorgulama devam ediyor. Bu tür bilgilere kısa sürede ulaşılacağını bekliyoruz. Tabii ki o gün ona yardım eden birileri var. Bunları değerlendiriyoruz hem de sorgulama neticesinde bunlar çok daha rahat ortaya çıkacaktır." diye yanıtladı. 

'DEAŞ ADINA YAPILDIĞI NET'

Teröristin Türkiye'ye ocak ayında illegal yollardan girdiğini açıklayan Şahin, "Doğu sınırlarımızdan yapıldığı şeklinde elimizde kuvvetli deliller var. Onlar takip ediliyor. En azından bunun DEAŞ adına yapıldığı net." diye konuştu. 

Teröristin canlı ele geçirilmesi konusunda ise Şahin şunları söyledi: "Bu tür operasyonlarda amacımız; suçluyu canlı ele geçirmektir. Dolayısıyla yapılan işlem de buna matuf bir işlem, bir operasyondur. Bizim güvenlik kuvvetlerimiz zaten yasada da öyledir, mecbur kalmadıkça, gerekmedikçe silah kullanmazlar. Karşı taraf da silah kullanmadığı için bu operasyonda silah kullanmaya gerek kalmamıştır. 

Polis saldırının gerçekleştiği geceden itibaren ciddi çalışmalar yaptı ve saldırgan rahat hareket etmekte zorlandı. O geceden itibaren polisimiz, iğneyle kuyu kazar gibi gerçekten ciddi çalışmalar yaptı. O çalışmalar esnasında tabii rahat hareket edebilme imkanını da bulamadı doğrusu. Bizim değerlendirmemiz bu. Dolayısıyla yurt dışına kaçma imkanı bulsaydı belki kaçacaktı. Öyle tahmin ediyoruz."

'Çocuğu yanında değildi'

Vali Şahin, teröristin eşinden alınan bilgilerden, bu operasyonun geliştirilmesinde istifade edildiğini kaydetti. "Çocuğu yanında mıydı?" sorusuna Şahin, dün gece çocuğun yanında olmadığını kaydederek, "Bu gece o yanında değildi, kız çocuğu annesiyle birlikteydi. Erkek çocuğun kendisiyle beraber olduğunu değerlendiriyorduk ama bu geceki operasyonda yanında değildi." karşılığını verdi. Çocuğun akıbetinin ne olacağı şeklindeki soru üzerine ise Şahin, "Çocuklarla ilgili hem bizim ulusal mevzuatımızda hem de uluslararası anlaşmalarda çeşitli hükümler var. Bu hükümler doğrultusunda o çocukların muhafazası tabii ki sağlanacaktır." ifadesini kullandı. 

Yorumlar

ihsan vali bey ve emniyeti tebrik ederiz caniyi yakaladılar Allah razı olsun