İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa ve Çapa’nın tapusunu aldı

İstanbul Üniversitesi (İÜ), Çapa ve Cerrahpaşa kampüslerinin tapuları aldı. Üniversite, Rektör Prof.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa ve Çapa’nın tapusunu aldı

İstanbul Üniversitesi (İÜ), Çapa ve Cerrahpaşa kampüslerinin tapuları aldı. Üniversite, Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet’in başlattığı kapsamlı dönüşüm kapsamında mevcut arazileri dışında 61 bin metrekare yeni araziye kavuştu. Söylet, üniversite için yapılacak binaların ihalesinin TOKİ'ye verildiğini açıkladı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, “Hayatımın projesi.” dediği zorlu süreçle ilgili, “Cerrahpaşa ve Çapa’nın o eski binalarının yıkılıp yeniden yapılması. Ne kadar zor bir hayale talip olduğumuzu çok çabuk anladık. İşe tapu ile başladık ama bu başlangıç pek moralli olmadı. Bu işin bu kadar uzun süreceğini; bu kadar zor bir takım adımların atılması gerektiğini de bilmiyorduk doğrusu. Bunu bir şampiyonluk kupası gibi görüyorum. Bundan sonra İstanbul Üniversitesi iki tane kampüsünün tümüyle sahibi. Nasıl istiyorsa öyle tasarrufta bulunabilir. Ama biz bununla inşallah yetinmeyeceğiz. Bizim esas hayalimiz tapular değildi onun üzerindeki binalardı. Allah bizlere hepimize o binalarında yapılmaya başlandığını gösterir, bittiğini de inşallah görürüz. Bir kısmımız içinde çalışır, bir kısmımız ziyaretçi olarak gider. Ama inşallah o günleri de görürüz. Burada bence çok önemli olan madde şu Çapa, Cerrahpaşa, Avcılar Güney ve Kuzey ve diğer yerleşkelerde üniversite adına inşa edilecek yapıların ihalesi TOKİ’ye verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

‘ÇAPA VE CERRAHPAŞA’YI YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ’

Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerini yeniden inşa edeceklerini belirten Söylet, proje hakkında şu bilgileri verdi: “İstanbul Üniversitesi tarihî bir kurum ve bunun da etkisiyle çok sayıda eski, hatta deprem güvenliği açısından riskli binaya sahip. Üstelik sahip olduğumuz mekânlardan bazılarının tapusu ve ruhsatı yok. Son beş yıldır birçok kurumla yakın diyalog ve iş birliği içinde, sıkı bir çalışma yaparak, bizim olduğu halde kâğıt üzerinde bize ait olmayan yüzlerce mekânımıza tapu aldık. Bu projelerden en büyüğü, aynı zamanda Türkiye’nin de en büyük projelerinden birisi olan ‘Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkelerimizin Yerinde Yeniden Yenilenmesi’ İki tane ‘Dünya Hastanesi’ ve ‘Dünya Sağlık Yerleşkesi’ yapmaya çalışıyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesi ve tamamlanması gibi bir misyonum olduğunu düşünüyorum. Hekimlerin, hastaların, hasta yakınlarının, öğrencilerin ve çalışanların rahat edebilecekleri, modern ve depreme dayanıklı binalar yapmayı hedefliyoruz.

‘KAMULAŞTIRMADA HAK SAHİPLERİNE 25 MİLYON TL ÖDENDİ’

Kamulaştırma kapsamında hak sahiplerine bu toplamda 25 milyon TL ücret ödendi. Kamulaştırmaların ardından tapular alındı ve inşaat yapılabilmesi için ilgili koruma kurulu, belediye, kadastro ve tapuda yaklaşık her tapu için 120 imzadan geçen tapu tevhit işlemleri tamamlanarak tapular birleştirildi.

Çapa ve Cerrahpaşa Projesi hazırlanırken bilimsel bir çalışma yaptık. Danışmanlık hizmeti alarak ve dünyadaki başarılı örnekleri de inceleyerek, hem bugünün hem de geleceğin tıp fakültesi hastanesi nasıl olmalı sorusuna yanıt aradık. İstanbul’u, Türkiye’yi, İstanbul Üniversitesi’nin marka değerini, Cerrahpaşa ve Çapa çevresindeki mikro ekonomik hareketlerin ulaşım imkânlarını, denize olan yakınlığını, afet durumunda ortaya çıkabilecek riskleri de dikkate alarak projeleri hazırladık. Bu konuda devlet kurumlarımızla çok sayıda görüşme yaptık. Onlar da yerinde yeniden yapılanma konusunda ikna oldular. Başbakanımız da projenin TOKİ ile yapılması konusunda talimat verdi. Ardından hemen çalışmalara başladık. Şu anda da bu çalışmalar hızla devam ediyor.”
CİHAN

Yorumlar