İstanbul'un yeni oyuncakları belli oldu

Kentin simgeleri topaç oldu.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'un yeni oyuncakları belli oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin, İstanbul temalı hediyelik eşyalarının ve tarihi kültürel mirasa dair eserlerin reprodüksiyonlarının üretimini gerçekleştiren "Hediyem İstanbul" tarafından ilk kez düzenlenen "İstanbul Temalı Ahşap Oyuncak Tasarım Yarışması" sonuçlandı.

Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Hediyem İstanbul'un düzenlediği yarışmada, "İstanbul Topaçları" isimli tasarımıyla Doğukan Karapınar birinci seçildi.

"Martha&Morty" isimli çalışmayla Türker Acartürk'ün ikinci, "Mahalle İstanbul" tasarımıyla Oğuzhan Yılmaz'ın üçüncü olduğu yarışmada, "Make İstanbul" ile Ulaş Tigin, "Galata Kulesi" ile Evren Yazıcı ve "İstanbul Kalıpları" ile Veysel Sever jüri özel ödülüne layık görüldü.

Yarışmada dereceye giren oyuncakların üretimi de yapılarak, çocuklara daha yerel ve kaliteli ürünlerin sunulması amaçlandı.

Çocuklar, İstanbul temalı ahşap oyuncaklar sayesinde kültüre ait simgelerle küçük yaşta tanışma imkanı bulacağı gibi artık unutulan ögeleri de zihinlerinde canlandırabilecek.

Kentin simgeleri topaç oldu

"Hediyem İstanbul" oyuncakları, çocukların sağlığını ön planda tutarak, ahşap malzeme ve doğal boyalar kullanarak üretecek.

Yarışmada birinci olan "İstanbul Topaçları" tasarımı, geleneksel topaç oyuncağının İstanbul'un mimari ve kültürel simgelerinden ilham alınarak tasarlandı. Çay bardağı, Galata Kulesi, şehir hatları vapuru, renkli merdivenler, geleneksel ve modern mimariden esinlenerek tasarımı yapılan çalışmada, topaçlara estetik bir form kazandırılırken oyuncak da oluşturuldu.

Altı farklı topaç bir yandan geleneksel bir oyuncağı yeni nesille tanıştırırken, diğer yandan diğer yandan İstanbul'u tanıtıyor.

Martıların simit çekişmesi

İstanbul denilince ilk akla gelen şeylerden birisi de bir simit parçası için çekişen martılar.
"Martha&Morty" tasarımında da bu çekişme eğlenceli şekilde canlandırıldı. 12 yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanan tamamen ahşap ve mekanik bir yap-boz oyuncağı olan "Martha&Morty" kutudan demonte olarak çıkıyor ve hiçbir alet kullanılmadan bir araya getiriliyor.

"Mahalle İstanbul" çalışmasıyla da çocukların zihinlerinde yaşayacak mahalle prototipleri tasarlandı. "Make İstanbul" ise 8 yaş ve üzerindeki çocuklar için kentin kültürünün ve mirasının tanıtılması, sevdirilmesi için hazırlandı.

"Galata Kulesi" ise 2-6 yaş arası çocukların oynadığı parça olarak kuleyi birleştirmeye dayalı oyun olarak tasarlandı. "İstanbul Kalıpları"nda ise İstanbul siluetleri haline gelen tarihi mekanların kalıpları ahşap küplere oyuldu. Çocuklar oyun hamurları kullanarak kalıplar sayesinde tarihi yapılar oluşturabilecek.

Yorumlar