İstanbul trafiğine akademisyen çözüm

İstanbul'da yollarda zaman geçirmek zorunda kalan sürücülerin kabusu haline gelen trafik yoğunluğu bilimsel çalışmaların konusu olmaya devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Trafik Müdürlüğü'nün...

Google Haberlere Abone ol
İstanbul trafiğine akademisyen çözüm

İstanbul'da yollarda zaman geçirmek zorunda kalan sürücülerin kabusu haline gelen trafik yoğunluğu bilimsel çalışmaların konusu olmaya devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Trafik Müdürlüğü'nün ortak çalışmasıyla öğrencilerin kullanımına sunulan trafik kontrol merkezi hizmete girdi. Mühendislik Fakültesi bünyesindeki öğrencilere aynı zamanda teorik yapma imkanı da sunan proje ile İstanbul genelindeki yaklaşık 900 trafik kamerasının görüntüleri öğrencilerin elinin altında olacak.

Akıllı Ulaşım Sistemleri adını taşıyan laboratuvarın açılışını Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Gülay Barbarosoğlu ile birlikte İBB yetkilileri yaptı. Daha önce Yıldız Teknik Üniversitesi'nde kurulan laboratuvardan sonra ikinci proje için Boğaziçi Üniversitesi'ni seçen İBB trafik yetkilileri proje kanalıyla hem İstanbul trafiğini üniversitesi öğrencilerinin problem çözme sahasına sokmayı, hem de bu alanda yetişmiş personel ihtiyacının karşılanmasını amaçlıyor.

Üniversitenin Güney Kampüsü'ndeki laboratuvarda trafik kameraların bağlı olduğu LED ekranlar bilgisayarlarla kontrol edilebiliyor. Bu sayede direkt olarak trafiğe müdahale imkanı olmasa da görüntüler üzerinden alınan data bilgisi, eş zazmanlı olarak İBB trafik birimiyle paylaşılabilecek. Böylece öğrenciler trafik konusunda proje üretebilecek ve olası trafik sorunlarına çözüm önerileri sunabilecek. Geliştirilen projeler aynı zamanda öğrenciler için akademik anlamda araştırma konusu olabilecek.

İstanbul'daki trafik problemine karşı her yıl çok sayıda proje geliştirildiğini ancak bunların hiç birinin yaşayan trafiğe çözüm getirmediğini anlatan İBB Trafik Müdürü Necip Ertaş, en önemli kazanımın öğrencilerin trafik sektörüne daha ilgili hale gelmesi olacağını kaydetti. Projenin sorumlularından biri olan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Ilgın Gökaşar, gerçek zamanlı verilerle üretilecek çalışmalarla trafik sorunlarına çözüm aranacağını belirtti. Bu sayede daha kaliteli projeler üretilerek çözüm yolları aranacağını belirten Gökaşar, gönüllü öğrencilerin trafiğe el atması durumunun hayata geçeceğini ifade etti. Gökaşar, bir yıl içinde bitirme tezleri ve diğer çalışmalar için projenin imkan sağlayacağını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar