İstanbul'da düşen jetin enkazı gün ağarınca ortaya çıktı

İstanbul'da dün akşam düşen özel jetin enkazı gün ağarınca ortaya çıktı. Özel jetin düşme sırasında ikiye bölündüğü görüldü. Öte yandan Sanko Holding'den uçakla ilgili açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da düşen jetin enkazı gün ağarınca ortaya çıktı

Atatürk Havalimanında pistten çıkarak yanmaya başlayan ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülen özel jetin enkazının kaza kırım ekiplerince incelemesinin ardından kaldırılacağı öğrenildi.Havalimanında bulunan Genel Havacılık Terminalindeki yaşanan kazada iniş takımlarındaki arıza nedeniyle pistten çıkan özel jetin enkazı henüz kaldırılmadı. "TC-KON" tescilli özel jetin büyük oranda yanarak kullanılmaz hale geldiği ve ortadan ikiye bölündüğü görüldü.Kazanın ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı kaza kırım ekibinin uçakta incelemeler yapacağı öğrenildi.Uçağın enkaz kaldırma işlemlerinin bu incelemenin ardından başlayacağı belirtildi.

Atatürk Havalimanı’nda dün akşam facianın eşiğinden dönüldü. Kıbrıs Ercan Havalimanı’na gitmek üzere hazırlıklarını tamamlayan pilotlar Muzaffer Kütük ve Mehmet Mümin Turan, hostes Duygu Doğaçay ve yolcu Mehmet Şahin Fener’in içinde bulunduğu TC-KON tescilli jet, saat 21.20’de havalandı. Kalkıştan sonra Cessna Citation VII tipi çift motorlu uçakta iniş takımı arızası ortaya çıktı. Kuleyle bağlantı kuran pilotlar, Atatürk Havalimanı’na geri dönme kararı aldı. Pilotlar, öncelikli iniş izni istedi. Bunun üzerine havalimanında görevli itfaiye ekipleri alarma geçti, 17-35 sağ pistinde önlem alındı.

SÜRTÜNMEDEN YANDI

Jet saat 21.20'de piste teker koydu ancak iniş takımlarının katlanması ve havanın yağışlı olması üzerine, pistte kontrolsüz bir şekilde kaymaya başladı. Bu sırada uçakta sürtünmeden kaynaklı yangın ve parçalanmalar başladı. 

Jet pisti bitirip havalimanı sınırına 100 metre kala dururken içeridekiler yaralı olarak dışarı çıkmayı başardı. Yanan uçak, pistte hazır bekleyen itfaiye tarafından köpük sıkılarak söndürüldü. Yaralılar hastaneye götürülerek tedavi altına alındı. Kaza nedeniyle Atatürk Havalimanı trafiğe kapatıldı. Çok sayıda uçak İstanbul semalarında tur atmak zorunda kaldı.

YANAN ÖZEL JET DAHA ÖNCE DİZİDE KULLANILMIŞ

Yanan uçağın geçtiğimiz hafta ilk bölümü yayımlanan ve ünlü oyuncu Erkan Petekkaya'nın oynadığı dizide kullanıldığı ortaya çıktı. Rol icabı Afganistan uçuşu için kullanılan uçağın dizide yer alan görüntülerinde ünlü oyuncu Petekkaya'nın uçağa bindiği görülüyor.

''UÇAK 3 YERİNDEN KIRILMIŞ''

Şarkıcı ve oyuncu Gökhan Güney'in hostes olan eşi Özlem Güney olay sonrası gazetecilere açıklama yaparak, "Olayla ilgili çok fazla bir bilgimiz yok. Sadece uçağın yanarak indiğini biliyoruz. Çok şükür hepsi iyiler, önemli olan da bizim o zaten. Uçağın teknik ile ilgili mi bir arızası oldu, yoksa hava şartları mı bilmiyoruz. Ama üçü de çok iyi. Yolcumuz da başka bir hastanede. Uçak Kıbrıs'a kalkıyordu bildiğim kadarıyla. Kalkıştan bir kaç dakika sonra iniş izni istemişler sonra da inmişler. Dediğim gibi uçak 3 yerinden kırılmış ve yanma var. Bu kaptanlarımızın büyük başarısıdır. Yolcuyu hiçbir şey olmadan tahliye etmek büyük bir başarıdır. Özel ve şahıs uçağı ve özel bir şirketin çatısı altında. Onlar da teknik ile ilgili bütün bilgileri vereceklerdir.''

"UÇAKTA ASLINDA BEN OLACAKTIM"

Konuşmasına devam eden Özlem Güney, "Aslında şöyle, benim bir tadilat işim vardı. O sebepten dolayı da kaptanımıza gelemeyeceğimi söyledim. Diğer hostes arkadaşımızı aldılar. Bazen buna kader deriz, çok şükür ki kimseye bir şey olmadı ve buna çok mutluyum" dedi.

Şarkıcı ve oyuncu Gökhan Güney de hostes olan eşi ile hastaneye gelerek, kaza sonrası tedavi gören eşinin uçuş arkadaşlarını ziyaret etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan sanatçı, "Duyunca çok üzüldüm. Kaptanı ve ekibi de tanıyorum ben. Durumları çok iyi, ufak tefek sıyrık ve kırıkları var. Normalde o uçakta her zaman eşim uçuyor. Fakat bugün evde tadilat işi vardı. Bu yüzden arkadaşı gitti onun yerine. Herşey kısmet, tabi onun gitmesi de bizi üzdü çok. Allah'tan ki bir sorun yok, yoksa insan kahrolurdu. Herkese geçmiş olsun" dedi.

''İYİYİZ AMA UÇAĞI KURTARAMADIM''

Kaza da yaralanan Pilot Muzaffer Kütük'ün yakını Engin Güzel, "Eniştem oluyor kendisi, biz öldü sandık. Herkes annesi falan acil de şu anda. Durumu çok iyi konuştuk kendisiyle. Eşi ve çocukları yolda geliyorlar. Kızı da Ankara'dan geliyor yolda. Eniştem diyor ki, 'iyiyiz ama uçağı kurtaramadım' dedi. Bende bırak uçağı canınız kurtuldu dedim" dedi.

Kaza sonrası Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan uçağın mürettabatının tedavilerinin devam ettiği öğrenildi.

UÇAK KAZASININ BOYUTU HAVA AYDINLANINCA ORTAYA ÇIKTI

Atatürk Havalalimanından kalktıktan bir süre sonra iniş takımı arızalandığı için geri dönen TC-KON tescilli özel jetin nasıl bir tehlike atlattığı hava aydınlanınca ortaya çıktı. İniş takımı arızalandığı için Atatürk Havalimanına acil inişi yaptığısırasında pistten çıkarak yanan özel jetin durumu , hava aydınlanınca ortaya çıktı. Tamamen yanarak kullanılmaz hale gelen özel jetin mürettebatı ve yolcusu olası bir faciadan kıl payı kurtuldu. Pistten çıktıktan sonra sürüklenen özel jet, havalimanında bulunan İLS Kulübesine çarparak hızını azaltması uçağın E-5 karayoluna çıkarak araçlara çarpmasını önledi.

SANKO HOLDİNG'DEN AÇIKLAMA

Sanko Holding, Atatürk Havalimanı’na acil iniş sırasında pistten çıkan jetin 2014 yılında satıldığını açıkladı.

Atatürk Havalimanında acil iniş sırasında pistten çıkan ve meydana gelen yangında 4 kişinin yaralandığı jetin Sanko Holding’e ait olduğu iddia edilmişti. Sanko Holding’ten yapılan yazılı açıklamada, "Atatürk Havalimanında acil iniş sırasında pistten çıkan ve meydana gelen yangında 4 kişinin yaralandığı TC Kon tescilli Citation VII tipi iş jeti, Sanko Holding tarafından 2014 yılında satılmış olup, Sanko Holding ve şirketleri ile herhangi bir bağı bulunmamaktadır. kazada yaralanan 4 kişiye Allah’tan acil şifa diler kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.

Yorumlar