İstanbul'da 5'i müdür 59 polis tutuklandı

İstanbul'da ByLock'u kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan aralarında 5 emniyet müdürü 59 polis tutuklandı

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da 5'i müdür 59 polis tutuklandı
Sonhaberler / Haber Merkezi

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında, örgütün şifreli yazışma uygulaması "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen aralarında 5 emniyet müdürü, 3 emniyet amiri, 37 başkomiser ve yardımcısının da bulunduğu 60 polisten 59'u tutuklanırken, bir polis memuru hamile olduğu gerekçesiyle serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından şifreli yazışma uygulaması ''ByLock''u kullanan emniyet mensuplarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 61 polisin hakimlik işlemleri sona erdi.

Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, aralarında 5 emniyet müdürünün de bulunduğu 59 polisin ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik, tutuklama talebiyle sevk edilen bir polis memurunu hamile olması nedeniyle adli kontrol hükümleri uygulayarak serbest bıraktı.

Hakimlik, yine etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen ve savcılıkça adli kontrol talebiyle sevk edilen bir şüpheli polisin de serbest bırakılmasına hükmetti. Hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyularak serbest bırakılan polis memurunun "itirafçı" olduğu öğrenildi.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Soruşturmayı yürüten savcılığın ''ByLock'' kullanan şüpheli polisler hakkındaki sevk yazısında, FETÖ'yü diğer örgütlerden ayıran ve etkin kılan en önemli faktörün, istihbarat ve casusluk şebekesi gibi yapılanıp faaliyet göstermesi olduğu belirtilerek, kamu kurumunda çalışan örgüt mensuplarının elde ettikleri bilgileri ve temin ettikleri belgeleri, bağlı oldukları kişi aracılığıyla örgüte aktardıkları kaydedilmişti. Toplanan tüm bilgiler ve belgelerin, örgüt tarafından amaca uygun hale getirilip hedef alınan, hasım görülen kişi ve kurumların aleyhine kullanıldığı vurgulanan yazıda, örgütün yasal takibattan kurtulmak için, özel iletişim ve haberleşme yöntemleri kullandığı dile getirilmişti.

Yazıda, FETÖ tarafından geliştirilen "ByLock", "17-25 Aralık sürecinden sonra örgüt elebaşısının 'tüm üyeler ByLock programı üzerinden görüşmeler yapsın, normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur.' talimatıyla örgütün kullanmaya başladığı kriptolu haberleşme programı" olarak tanımlanmıştı.

Soruşturma kapsamında, ''ByLock'' programını kullandığı tespit edilen, aralarında amir ve komiserlerin de bulunduğu 40 polis tutuklanmıştı. Son karar ile birlikte soruşturmada tutuklanan polis sayısı 99'a yükseldi.
 

Yorumlar