İstanbul adliyesinde terör ve örgütlü suçlar bürosu kuruldu

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul adliyesinde terör ve örgütlü suçlar bürosu kuruldu

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu kuruldu. 14 savcının görevlendirildiği büroda, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarına bakan savcılar da yer aldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, yeni çalışma talimatı yayınladı. Talimatta, TMK 10. madde ile yetkili savcılığın kapatılmasının ardından çalışma talimatında yeniden düzenleme yapıldığı kaydedildi. Buna göre, terör ve örgütlü suçlara bakacak yeni büro kuruldu. Bu büroya, daha önceden faaliyette olan Kaçakcılık Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Büro’sundaki örgütlü suçlar bölümü de dahil edildi. Büronun adı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu oldu. Büronun başına da Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı getirildi.

Yeni büro, 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki suçlar, suç örgütü kurma ve yönetme, örgüt üyeliği, anayasal düzene karşı işlenen suçlar, devlet sırlarına karşı casusluk suçları ile sporda şiddet kapsamındaki suçlara bakacak.

Söz konusu büroda 14 savcı görevlendirildi. Daha öncede TMK 10. madde ile yetkili görev yapan ve 25 Aralık yolsuzluk dosyasına bakan savcılar İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu da bu büroda görev yapacak. 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Ekrem Aydıner de bu büro görevlendirildi. Bu savcıların yanı sıra Zafer Koç, Ercan Devrim, Hasan Yılmaz, Mesut Erdinç Bayhan, Okan Özsoy, Gökalp Kökçü, Güngör Erkoç, Cumali Karakütük, Adem Meral ve Yusuf Hakkı Doğan da yeni büroda görev aldı.

Savcıların teknik ve fiziki takip taleplerini ileteceği ve onaylayacağı yer olan ‘teknik büro’ da Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı’nın sorumluluğuna verildi. Teknik Büro’da görev yapacak savcı Tahsin Eroğlu da Kapıcı’nın sorumluluğunda olacak.

Ergenekon davasının savcılarının da görevleri belli oldu. Kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma savcıları Nihat Taşkın ile Mehmet Ali Pekgüzel, ‘Genel Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildi. Mehmet Murat Dalkuş ise İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne duruşma savcısı oldu.

25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını başlatan ancak daha sonra görev yeri değiştirilen Muammer Akkaş’ın ardından Ergenekon ve Dink dosyalarının verildiği savcı Murat İnam da İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak görevlendirildi. Ergenekon ve Dink soruşturmaları yeni kurulan büroda görevlendirilen 14 savcıdan birine verilecek.

TMK 10. Maddesi ile yetkili savcılığın kaldırılmasının ardından yapılan atamalarda HSYK tarafından Başsavcı Vekili yapılan İdris Kurt ise Kaçakçılık-Narkotik ve Ekonomik Suçlar Bürosu’nun başına getirildi. Kurt, yolsuzluk soruşturmasında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görev almayı istememişti.
CİHAN

Yorumlar