İstanbul Adliyesi'nde dinleme talebi 'Teknik Büro'dan geçecek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, eski Başsavcıvekilleri Zekeriya Öz ile Fikret Seçen’in baktığı büroları kapattı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Adliyesi'nde dinleme talebi 'Teknik Büro'dan geçecek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, eski Başsavcıvekilleri Zekeriya Öz ile Fikret Seçen’in baktığı büroları kapattı. Örgütlü suç kapsamında adliyeye gelen evrakların doğrudan savcıya değil başsavcıvekiline gönderilmesi talimatını verdi. Bunun için 'Teknik Büro' kuruldu. Savcılar artık dinleme ve izleme yapabilmek için 'Teknik Büro’dan izin alacak. Bu büro onay verirse dinleme talebi mahkemeye iletilecek.

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları sonucu emniyet ve yargı başta olmak üzere bir çok devlet kurumunda yer değişiklikleri hız kesmeden devam ediyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanan Hadi Salihoğlu, İstanbul Adalet Sarayı’nda bir çok değişikliğe imza attı. Bakan çocuklarının da yer aldığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına bakan savcılar da dahil 100’ün üzerinde savcının görev yeri değiştirildi.

1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe konan çalışma talimatını değiştiren Salihoğlu, Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları Soruşturma Bürosu ile Malvarlığına Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu’nu kapattı. Bu iki büro Genel Soruşturma Bürosu adı altında birleştirildi.

Başsavcı Salioğlu üç büroyu da birleştirdi. Yeni talimata göre, eski Başsavvcıvekili Ali Güngör’ün başında bulunduğu Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, eski Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün başında bulunduğu Kaçakçılık-Nakrotik Suçlar Soruşturma Bürosu ve eski Başsavcıvekili Fikret Seçen’in başında bulunduğu Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tek bir çatı altında toplandı.

Bu büroların görev alanına giren suçların birbirine yakın ve ilgili olduğunu belirten Başsavcı Salihoğlu, üç büronun ‘Kaçakçılık, Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ adı altında birleştirilmesine karar verdi. Bu büro ayrıca, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da düzenlenen suçlara da bakacak.

Salihoğlu, bürolara gelen evraklardan örgütlü suç kapsamında olan evrakların da doğrudan savcılara gitmesini yasakladı. Yeni talimata göre Kaçakçılık, Toplumsal Olaylar ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na gelen evraklardan örgütlü suç kapsamında olanlar otomatik tevziye tabi tutulmadan önce ilgili Cumhuriyet başsavcıvekili tarafından incelenecek. Bürodaki Cumhuriyet savcısına bizzat başsavcıvekili tarafından verilecek.

DİNLEMELERE TEKNİK BÜRO KARAR VERECEK

Başsavcı Salihoğlu, Teknik Büro adında yeni bir büro kurdu. Talimatta, “Tüm bürolarda CMK’nın 135,137,139 ve 140. maddeleri gereğince teknik ve fiziki takip yapılacak ve gizli soruşturmacı atanacak soruşturma evraklarında tek bir cumhuriyet savcısının sorumluluğunda ve belirli katipler görevlendirilerek teknik ve fiziki takip işlemleri ile gizli soruşturmacı atanma işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla Teknik Büro adında yeni büro kurulmuştur." denildi.

Talimata göre teknik ve fiziki takip yaptırmak isteyen bir savcının, suç işlendiğine dair kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması ve başka suretle delil elde edilmesi imkanının olmaması gerekecek. Soruşturma savcısı, teknik ve fiziki takip istemini Teknik Büro’ya iletecek ve gerekçelerini de açıklayacak. Talebin uygun olup olmadığına bu büroda görevli savcı karar verecek. Teknik Büro savcısı talebi yerinde bulursa dinleme ve izleme talebi mahkemeye iletilecek.

Başsavcılığın, yeni talimatında basının da yakın takibe alınması istendi. İstanbul Adalet Sarayı’nı ve genel anlamda yargıyı ilgilendiren önemli olaylarla ilgili haberlerin takip edilmesini isteyen Salihoğlu, bu haberlerin görevli Cumhuriyet savcısı tarafından incelenerek, gecikmeksizin ilgili Cumhuriyet başsavcıvekiline ve kendisine bilgi verilmesini istedi.
CİHAN

Yorumlar