İstanbul Adalet Sarayın'da basın iletişim bürosu açıldı

Adana ve Diyarbakır adliyelerinde kurulan basın iletişim bürosunun üçüncüsü Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda açıldı. Büronun açılışına Almanya'da basın sözcüsü olarak görev yapan iki savcı katıldı.Çağlayan Adliyesi'nde...

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Adalet Sarayın'da basın iletişim bürosu açıldı

Adana ve Diyarbakır adliyelerinde kurulan basın iletişim bürosunun üçüncüsü Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda açıldı. Büronun açılışına Almanya'da basın sözcüsü olarak görev yapan iki savcı katıldı.

Çağlayan Adliyesi'nde kurulan basın bürosu açılış töreninde ilk konuşmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yaptı. Salihoğlu, "Proje, yargı ile medya arasında sağlıklı işleyen bir ilişki kurmak ve bu amaçla yargı basın sözcülüğünü kurumsal hale getirmektir. Bu açılışın hem adalet teşkilatımızı güçlendireceğine ve hem de medya ile olan ilişkilerimizi çok daha iyi seviyeye getireceğine inanıyorum." diye konuştu.

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın da, bu projenin Avrupa Birliği projesi olduğunu belirterek, "Ortaklaşa yürüttüğümüz kitlesel medya ve yargı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi adını taşımaktadır. Türk yargı sisteminin medya ile olan ilişkilerini güçlendirmeyi ve sistematik hale getirmeyi hedeflemekteyiz. Bu çalışmaların temel hedefi, yargı organları tarafından yürütülmekte olan dava ve soruşturmalar hakkında bilgi alma hakkı çerçevesinde medyaya hızlı ve hatasız bilgi akışını sağlamayı hedeflemekteyiz." dedi.

Projenin, Almanya Adalet Bakanlığının katkıları ile gerçekleştirildiğini belirten Çakın, "Medya özgürlüğü, adil yargılanma hakkı ve masumiyet karinesi, bu çalışmalar süresince üzerinde en çok duracağımız ilkeler olacaktır." ifadesini kullandı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcaytu ise, "Gerçekten medya ile yargı arasındaki bağlantıyı sağlayacak bu proje, bize umut veriyor. Zaten şu anda bildiğim kadarıyla Çağlayan Adliyesi'nde ne yetkililerden kaynaklanan ne gazetecilerden kaynaklanan bir şikayet de yok. Daha da yakın ilişkiler kurulacağını umut ediyoruz." şeklinde konuştu.

BASIN SÖZCÜSÜ BAŞSAVCI VEKİLİ OLDU

İstanbul Adalet Sarayı basın sözcüsü olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ateş Hasan Sözen de, 15 değişik pilot ilde seçilen basın sözcüleri arasında ben de yer alma şerefine eriştim. Öncelikle bu görevi ifa etmekten çok büyük bir gurur duyduğumu arz etmek isterim. Ancak 2011 ve 2014 arası, sonrası, son iki senedir de bu adliyemizde bu görevi tamamen, tatminkar bir şekilde ifa ettiğimi söyleyebilir miyiz? Ben kendi açımdan söyleyemem. Bunun değişik nedenleri var. Çünkü bu basın sözcülüğü, iki tarafı keskin bir bıçak. Bir yanda soruşturmanın gizliliği ilkesi var. Bir yandan elbette bilgi edinme ve haber alma özgürlüğü var. Bu nedenle ben çoğu zaman buradaki değerli çalışan adliye muhabirlerine yeterli ve tatmin edici bilgi verdiğimi sanmıyorum." diye konuştu.

Ancak proje kapsamında gerçekleşecek olan çalışmalar sonucunda görevlerini daha iyi yapabileceklerini belirten Sözen, "Şahsen çok umutluyum. Bundan sonra değerli adliye muhabiri arkadaşlarımıza da yeterli ve tatmin edici bilgiyi verebileceğimi umut ediyorum." ifadesini kullandı.

VOGEZSANG: GAZETECİLERİN SORMASINI BEKLEMEDEN BİLGİLENDİRMELİYİZ

Alman'daki adliyelerde basın sözcülüğü yapan Savcı Barbara Vogezsang ise, yargı mensupları olarak gazetecilerle işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi. Vogezsang, "Yargı olarak proaktif yöntemini uygulamak lazım. Sadece sorulan sorulara cevap vermek yerine kendiliğinden de açıklamalar yapan bir kurum imajı sergilemek lazım. Unutmayınız gazeteciler de sadece görevlerini yapmaya çalışırken gerekli bilgileri araştırıyorlar." dedi.

Alman Savcı Günler Rüter de, "Savcılık bilgi paylaşmaktan imtina ederken gazeteci de mümkün mertebe çok bilgi ister. Dolayısıyla kamuoyunu bilgilendirmek durumundadırlar." ifadelerini kullandı. Basın sözcülüğüne getirildiği zaman bir cinayet davasına ilişkin açıklama yapması istendiğinde kendisine 15 saniye açıklama süresi verildiğini belirten Rüter, "Bir ceza hukukçusu için cinayet davalarının ayrı bir önemi varken 15 saniye içinde gerekli bilgilendirmenin yapılması nasıl beklenir ki? Ama inanın deneyimlerimde bunun mümkün olduğunu gördüm." diye konuştu.

Konuşmaların ardından adalet sarayının ikinci katında yer alan basın iletişim bürosu hizmete açıldı. CİHAN

Yorumlar