İşsizlere 3 bin dolarlık maaş tuzağı!

''Dolgun maaşlı iş garantisi'' şeklindeki ilanlara dikkat. Şu sıralar 3 bin dolar maaş hayali kuran yüzlerce genç hayal kırıklığı yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
İşsizlere 3 bin dolarlık maaş tuzağı!

Kenan Biter'in haberi

Umut tacirleri gene işbaşında. Gazeteler ve internet üstünden verdikleri reklamlar ile ağına düşürdükleri işsiz gençlere 3 bin dolarlık maaş hayali vadeden vasıtası kurumlar mühim mağduriyetlere yol açıyor.

Bir mesleği olmaması nedeniyle iş bulmada zorlanan yahut var mesleğinde aldığı aylığı düşük bulan gençler yüksek maaş hayali için ayrıcalıklı arayışlar içerisine giriyor. Gençlerin bu arayışlar sonrasında en iyi kapısını çaldığı adres ise hiç şüphesiz denizcilik sahası oluyor. Gemilerdeki mesafe işleri yapmaya talip bulunan gençler hem yüksek miktarlı maaşların hem de ayrıcalıklı devletler görerek bir nevi baş dinleyeceği uzun bir deniz yolculuğunun hayalini kurmaya başlıyor. 

İLANLAR HİPNOTİZE EDİYOR

Kulaktan dolma bilgilerle maaş 2-3 bin dolar maaş planı yapmaya başlayan gençler gazetelerdeki ve İnternetteki "Dolgun maaşla gemilere personel aranıyor" ilanları ile  adeta hipnotize bir biçimde soluğu söz konusu firmalarda alıyor.  

3 BİN DOLAR MAAŞLIK İŞ GARANTİSİ

Asıl mağduriyet ise burada başlıyor. Kendilerine gemi adamı cüzdanı almak için danışan gençlere, maaş 3 bin dolar maaş ve iş garantisi vadeden fena niyetli kurumlar bu muamele karşılığında 900 ile bin 800 TL içinde değişen ücretleri topladıktan sonra ya ağız değiştirmeye başlıyor yahut ortadan kayboluyor.

ŞEHİR DIŞINDAN GELENLER BİLE VAR

Şehir dışından gelenler için barınma gereksinimi bile sağlıyoruz halinde vaatlerle işi abartanların bile bulunduğu sektörde buna kanıp evini ocağını terk ederek İstanbul’a gelenler ise konuyla ilgili muhatap bulamayınca çaresi olmayan bir biçimde memleketlerine arka geri gitmek durumunda kalıyor.

EĞİTİM OYUNU

Öte yandan verdikleri cezbedici ilanlar ile kendilerine gençleri çekmeye çalışan vasıtası kuruluşların sırf kayıt aldığı, eğitim için ise yetkili iri kuruluşlara yönlendirme yaptığı ortaya çıktı.

Kimden ne koparırsam kardır mantığı ile standart bir ücret yapılmaksızın gelenlerden 900 ile bin 800 TL içinde nakit dal ve bu ücret dışında hiç bir ücret istek edilmeyeceğini söyleyerek vatandaşları kandıran bazı kuruluşların oyunu eğitimler başladığında ortaya çıkıyor.

Eğitim için kuruluşların yönlendirme yaptığı iri kuruluşlara giden ‘’Gemi adamı’’ adayları burada kendilerine sırf bir alanla ilgili eğitim verileceğini lakin gemi cüzdanı almak için ayrıcalıklı birkaç eğitimden daha geçmeleri gerektiğini öğrenince başından kaynar su dökülmüşe dönüyor.

Firmaların aracılık ettiği eğitimin bedeli ise 500 TL civarında. Yani vasıtası müessese ortalama bir insandan bin TL kar elde ediyor.

NORMALİ BİN 500 - 3 BİN TL

2-3 bin dolar maaşlarının aslı olmadığını izah eden dal temsilcileri ücretlerin genellikle Türk parası halinde bin 500-3 bin TL aralığında olduğunu belirterek, gemi cüzdanı çıkartacaklara gazete ve internetteki gemici ilanlarına inanmamaları hakkında uyarıda bulunuyor.

BAKANLIĞA BİLDİRİLDİ

’nin konuyla ilgili görüşüne başvurduğu Deniz Ticaret Odası yetkilileri de yaşananları doğruladı. Aracı firmalarla bir takımın şikâyetlerin kendilerine de ulaştığını ve bu firmaları disiplin kuruluna havale ettiklerini izah eden yetkililer söz konusu firmalarla ilgili bakanlığa bilgi de verildiğini ve aşırı yakın sürede bir atılım gerçekleştirileceğini söyledi.

ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI!

Şikâyetlerin geldiği firmalardan savunma istediklerinde kendilerine aşırı iyi yapılmış bir savunma yapıldığını da izah eden Oda yetkilileri, ‘’Yani kişiler körü körüne inanıp onlara hiç bir şeyin karşılığı yok ise paralar verdiklerini söylüyorlar fakat ispatlayacak en ufak bir şeyleri yok. Disiplin kuruluda bu sebepten bir şey yapamıyor eli kolu bağlı kalıyor.’’ diyor.

DİKKATLİ OLUNMALI

Konuyla ilgili şekilde Liman Başkanlığı yetkilileri ise; kendilerinin de kulağına bu yönde bilgiler geldiğini bu sebepten şahısların bu konu için dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

[email protected]

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar