'İşlerini yapmayan müfettişler ve bakanlık personeli gözaltına alınmalı'

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Soma faciasının şüphelilerinin adliyeye sevk edildiği Soma Adliyesi önünde açıklama yaptı. Maden faciasıyla ilgili 18 kişinin gözaltına alındığını belirten Kürkçü, bunun sahici bir soruşturmaya...

Google Haberlere Abone ol
'İşlerini yapmayan müfettişler ve bakanlık personeli gözaltına alınmalı'

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Soma faciasının şüphelilerinin adliyeye sevk edildiği Soma Adliyesi önünde açıklama yaptı. Maden faciasıyla ilgili 18 kişinin gözaltına alındığını belirten Kürkçü, bunun sahici bir soruşturmaya başlangıç olarak görülebileceğini belirtti. Hükümetin ve devletin sorumluluğunun gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Kürkçü, "Bugüne kadar işlerini yapmayan bütün müfettişlerin, madeni denetlemekle görevli Çalışma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı personelinin aynı biçimde tamamının gözaltına alınması gerekir. Hükümetin bundan ötürü de doğacak siyasi sorumluluğu kabul etmesi gerekir." dedi.

Madenlerle ilgili sözleşmeyi hükümetin bugüne kadar ILO üyesi olmasına rağmen imzalamamış olmasının ocakların standart altında çalışmasına rıza göstermiş olması anlamına geldiğini belirten Kürkçü, olaydaki siyasi sorumluluğun hükümetin payına düştüğünü kaydetti. Kürkçü, hükümetin birinci dakikadan itibaren faciaya işverenin yanından yaklaşarak baktığını da vurguladı. Kürkçü, "Bütün bunlar Başbakan'ın, iki bakanın derhal istifa ederek soruşturmanın önünü açmalarını sağlamaları mecburiyetini getiriyor." şeklinde konuştu.

Facianın hemen ardından Soma'ya geldiklerini daha sonra ayrıldıklarını, aldıkları kötü haberlerin ardından tekrar Soma'ya dönme ihtiyacını hissettiklerini ifade eden Kürkçü, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü burada madencilerin haklarını savunmak için canla başka çaba gösteren başta Çağdaş Hukukçular Derneği avukatları olmak üzere burada oluşan sivil kriz masasına hiçbir şekilde, hiçbir kural ve yasayla bağdaşmayacak şekilde polis saldırısının gerçekleştiğini biliyoruz. Şu an avukat arkadaşlarımız ağır yaralılar, onlarla dayanışma ve geçmiş olsun dileklerimizi iletmek için burada bulunuyoruz. Bu vesileyle Soma'nın mülki amirine, Manisa Valisi, Soma Emniyet Müdürü, buradaki emniyet güçlerin sevk ve idare edenlere, açıkça söylemek istiyoruz ki dün gerçekleştirilen açık bir şiddet ve vahşet gösterisidir."

'301 RAKAMINA İNANMIYORUM'

Uygulanan şiddeti açıklayacak hiçbir olayın, olgunun olmadığını, bütün bunların bir yıldırma, gözdağı, haklarını aramak isteyen, maden sahiplerine ve onları denetlemekle yükümlü olan hükümete yönelik soruşturmaları caydırmak, şikayetçi olanları şikayetlerinden caydırmak, hükümetin ve devletin bilgisini biricik mutlak bilgi haline getirmek için girişilmiş bir saldırı olduğunu kaydeden Kürkçü, saldırıyı kınadığını, saldırıyı gerçekleştiren ve kayıplara yol açanlara soruşturma başlatılmasını istediklerini ifade etti. Kürkçü, olayda hayatını kaybeden madenci yakınları ve olaydan sağ kurtulanlarla yaptıkları görüşmelerden edindikleri izlenimlere göre kimsenin ölen sayısının 301 olduğuna inanmadığını belirtti. Çağdaş Hukukçular Derneği'ne bugüne kadar 11 kişinin ocakta bulunan yakınlarının dönmediğini belirterek başvurduğunu da dile getirdi. CİHAN

Yorumlar