İşler: Tıbb-ı Nebevi para kazanma aracı olarak kullanılacak bir konu olmamalı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Tıbb-ı Nebevi’nin aktar dükkanlarına indirilecek ve para kazanma aracı olarak kullanılacak bir konu olmaması gerektiğini söyledi. Tıbb-ı Nebevi hakkında önceden bazı çalışmalar olsa da yeterince...

Google Haberlere Abone ol
İşler: Tıbb-ı Nebevi para kazanma aracı olarak kullanılacak bir konu olmamalı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Tıbb-ı Nebevi’nin aktar dükkanlarına indirilecek ve para kazanma aracı olarak kullanılacak bir konu olmaması gerektiğini söyledi. Tıbb-ı Nebevi hakkında önceden bazı çalışmalar olsa da yeterince incelenmediğinin, sayılarının bile yeterince bilinmemesinden anlaşılabildiğini belirten İşler, “Öncelikle bu literatürün tam tespiti yapılmalı, neşredilenlerin temini yazma halindekilerin nüshasının temini için ciddi mesaiye ihtiyaç vardır. Çalışmaları daha da ileriye götürmek için Tıbb-ı Nebevi kavramı üzerine müesseseleşme üzerine gidilebilir. Örneğin, tıp fakültelerinde tıbb-ı nebevi enstitüleri kurulabilir. Yüksek lisans ve doktora programları ile bu konuda bilim insanları yetiştirilebilir. İlaç ve sağlık sanayiine katkıda bulunulabilir.” dedi.

Peygamber Efendimiz 'Hz. Muhammed’i (sav) Anlama ve Anlatma Uluslararası Derneği' Uluslararası Tıbb-ı Nebevi Kongresi düzenledi. İlci Otel’de düzenlenen kongreye Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Kongre Danışma Kurulu Üyesi Sare Davutoğlu, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı İlhan Yıldız, yerli ve yabancı birçok davetli katıldı.

Kongre programı; Ömer Faruk Güney’in Kur'an tilaveti ile başladı. Kongrenin tanıtım videosunun gösteriminin ardından Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Yıldız, program ile ilgili bilgi verdi.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) tavsiyelerinin, tüm dünyada yaşayan herkesin faydalanacağı bir ilim dalı olarak karşımıza çıktığını anlatan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, “Hayatımızı zaman zaman sadeleştirmek gerekiyor. Tıbb-ı Nebevi, bence karmaşık modern dünyanın hayatımızı sadeleştirmenin başlangıç yolu olabilir. Bu kongrenin buna vesile olacağını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise kongrenin 150 yıldır İslam dünyasının kaybettiği sabit ayağının yeniden sabit merkeze gelişine vesile olmasını ümit ettiğini söyledi. “Medeniyetimizin sabit ayağını neredeyse kaybettik.” diyen Müezzinoğlu, “Onu yeniden bulma mücadelesi ve yeniden olması gereken yere oturtma mücadelesinin verildiği bir süreçte, böyle bir uluslararası kongrenin yapılması bir taraftan burukluk bir taraftan umut ve mutluluk veriyor. Emeği geçen tüm ekibe teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Peygamber Efendimiz’in (sas) sağlığı koruma hususunda tedbiri asla ihmal etmediğini belirten Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de “Ağız sağlığı için son derece önemli olan misvakı sürekli kullanmıştır. Sağlıklı bir beden için gerekli sporları yapmış ve ashabını da buna teşvik etmiştir. Efendimiz'in eşi Hz. Aişe ile zaman zaman yarış yaptığı, bu şekilde yarışları teşvik ettiği ve sahabenin de bu tür yarışları yaptıkları bilinmektedir.” diye ifade etti.

"TIP FAKÜLTELERİNDE TIBB-I NEBEVİ ENSTİTÜLERİ KURULMALI"

Hz. Peygamberin (sas) bunların yanı sıra güreş, atıcılık ve ok atma, yüzme ve binicilik gibi sporları ısrarla tavsiye ettiğini anlatan İşler, “Tüm bu faaliyetlerin günlük yaşamda tatbik edilmesi bilinçli bir tavrı ortaya koymaktadır. Günümüzde doktorların da gerek psikolojik gerek fizyolojik sağlığımız için ısrarla tavsiye ettiği söz konusu sporlar tedaviden ziyade tedbire işaret etmektedir. Ayrıca, Peygamber Efendimiz'in (sas) sağlık tanımı olan insanın hem ruh hem de cesetten oluşan ancak bu ikisinin sağlıklı olması durumunda insanın sağlıklı olabileceği şeklinde tanımı ile Dünya Sağlık Örgütü'nün, 'Sağlık, bedenen ve ruhen içtimai yönden insanın sağlıklı olmasıdır' şeklindeki tanımının benzerliği Peygamber Efendimiz'in (sas) sağlıkla olan ilgisini net bir şekilde ortaya koymakta. Tıbb-ı Nebevi, aktar dükkanlarına indirilecek ve para kazanma aracı olarak kullanılacak bir konu olmamalıdır. Tıbb-ı Nebevi hakkında önceden bazı çalışmalar olsa da yeterince incelenmediği, sayılarının bile yeterince bilinmemesinden anlaşılmaktadır. Öncelikle bu literatürün tam tespiti yapılmalı, neşredilenlerin temini, yazma halindekilerin nüshasının temini için ciddi mesaiye ihtiyaç vardır. Çalışmaları daha da ileriye götürmek için Tıbb-ı Nebevi kavramı üzerine müesseseleşme üzerine gidilebilir. Örneğin tıp fakültelerinde tıbb-ı nebevi enstitüleri kurulabilir. Yüksek lisans ve doktora programları ile bu konuda bilim insanları yetiştirilebilir. İlaç ve sağlık sanayiine katkıda bulunulabilir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen Metin İlci, Sare Davutoğlu, Abdulkadir Nasıroğlu, Nimet Demir, Mustafa Karaman, Orhan Gökdemir, Faruk Günindi ve Melike Gider’e plaketleri; Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Necdet Ünüvar tarafından verildi. 24-25 Haziran tarihlerini içeren kongre 2 farklı salonda 3’er oturum olmak üzere toplam 6 oturumda 60 konuşmacı tebliğ sunacak. Her oturuma bir araştırmacı ve akademisyen başkanlık yapacak.

Kongrede konu başlıkları şunlar: “Modern Tıp Açısından Tıbb-ı Nebevi, Tıbb-ı Nebevi Işığında Bal ile Tedavi, Kök Hücre Tedavisi, Organ Nakli,Tüp Bebek, Klonlama gibi Modern Tıbbi Gelişmelerin İslami Açıdan Değerlendirilmesi, Hacamat ve Kupa Terapisi, Kur'an ve Sünnet Açısından Değerlendirilmesi, Koruyucu Hekimlik, Hukuk ve Etik, Tedavi, Helal Gıda”

CİHAN

Yorumlar