İslam: Kadına şiddet ve erken yaşta evlilikle mücadele,sıfırlanana kadar sürecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadına şiddet, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadelelerinin sıfırlanana kadar süreceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İslam: Kadına şiddet ve erken yaşta evlilikle mücadele,sıfırlanana kadar sürecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadına şiddet, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadelelerinin sıfırlanana kadar süreceğini söyledi.

Bakan İslam, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın Kadınlar Günü dolayısıyla Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlediği kahvaltıda kadınlarla bir araya geldi.
Ayşenur İslam, burada yaptığı konuşmada, son 10 yılda kadın haklarıyla ilgili çok ciddi gelişmelerin olduğu bir dönem yaşandığını ifade etti. 2011 yılında bakanlığın kurulmasından itibaren tüm çalışmaların bir çatı altında toplandığını kaydeden İslam, "Geçtiğimiz 10 yıl içinde kadın haklarıyla ilgili 2004 ve 2010 yılında birer Anayasa değişikliği yaptık. Kadınlara pozitif ayrımcılık tanıdık. 2003'de yeni İş Kanunu ile eşit işe eşit ücret artık Türk yasaları içerisinde yerini aldı. 2005'de nüfusu 50 bini geçen tüm belediyelere kasın sığınma evi açma hakkı getirildi. 2011'de bu mecburiyete dönüştürüldü. 100 bini aşmış belediyelerin hepsinin bunu yapmaları gerekiyor. 2005'de kadına karşı şiddetle ilgili Türk Ceza Kanunu'nda değişiklikler yapıldı. 2008'de engelli çocuğu olan annelere 5 yıl erken emeklilik hakkı tanındı. 2008'de çocuk sahibi olmayan evli çiftlere genel sağlık sigortası kapsamında tüp bebek yapma imkanı, bu tedaviyi görme imkanı tanındı. 2011'de İstanbul sözleşmesi imzalandı. Türkiye bu sözleşmeyi imzalayan ilk ülkedir. 2012'de ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin engellenmesi yasası çıkarıldı." diye konuştu.

Kadınların iş gücüne katılımı, kadınların her alanda sosyal, ekonomik ve kültürel alanda, siyasi alanda, eşit fırsatlar edinmelerinin sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın problemi olduğunu anlatan İslam, şunları söyledi: "Sözünü ettiğimiz konuların dışında ev içi şiddet var. Kadına yönelik şiddet var. Çocuğa yönelik şiddet var. Mücadele ettiğimiz, etmek zorunda olduğumuz. Bunlarla ilgili tüm yasaları çıkardık. Bu yasaların uygulamaları konusunda yeni çalışmalar yapıyoruz. Şiddete karşı sıfır tolerans esası ile çalışıyoruz. Sıfırlayana kadar bitirene kadar bütün bu çalışmalar devam edecek."

Erken yaşta ve zorla evliliklerle ilgili mücadelelerinin de sürdüğünü vurgulayan islam; "Bakanlığa gelir gelmez başlattığımız ilk iş budur. Burada da yine sıfır tolerans ilkesiyle çalışıyoruz. 6 bakanlık hep beraber tedbirlerimizi alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı şimdiden çalışmalarına başladılar. Bu konuda mücadele için. Bunu da sıfırlayana kadar mücadelemiz devam edecek." dedi.
CİHAN

Yorumlar