İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi başladı

Teşkilata üye 30’un üzerinde ülkenin devlet ve hükümet başkanı, diğer üye ülkelerin ise meclis başkanı veya dışişleri bakanı tarafından temsil edildiği zirve, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı

Google Haberlere Abone ol
İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Zirvenin açılışında, Beştepe Camisi İmam Hatibi Adem Kemaneci Kur'an-ı Kerim okudu.

Açılış oturumunda ilk olarak 12. Dönem Başkanlığı'nı yürüten Mısır'ı temsilen Dışişleri Bakanı Samih Şükri konuşacak.

Oturumda daha sonra Türkiye'nin İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığını yürüteceği büronun seçimi yapılacak. Burada, İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığının Türkiye'ye devri gerçekleşirken, Filistin ve Burkina Faso üye ülke, raportör olarak da Mısır yer alacak.

Zirvede sırasıyla İİT Genel Sekreteri İyad Medeni ile 13. İslam Zirvesi Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşacak.

Açılış oturumu, coğrafi grup başkanlarının teşekkür konuşmalarıyla sona erecek.

Zirvenin sonunda gelecek 10 yıl için çeşitli alanlarda hedefler koyan "İİT-2025: Eylem Programı" belgesinin, Filistin kararının ve nihai bildirinin kabul edilmesi bekleniyor.

Zirve sonunda ayrıca Türkiye tarafından hazırlanan, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin yaklaşımları içeren "İstanbul Deklarasyonu"nun yayımlanması planlanıyor.

Birleşmiş Milletler'den sonra dünyadaki ikinci büyük örgüt olan İİT, bütün İslam ülkelerinin bir araya geldiği tek uluslararası örgüt konumunda.

Teşkilatın en yetkili organı olan İslam Zirvesi, genel politikaları belirlemek ve zirve başkanını seçmek üzere üç yılda bir toplanıyor.

 

 

Yorumlar