Islak saç ile dışarda dolaşmak kuru öksürüğe neden oluyor

Yaz aylarında sıkça görülen ve halk arasında 'yaz öksürüğü' olarak bilinen uzun süreli kuru öksürüğe ıslak saç ile açık alanda dolaşma veya çim, ağaç ya da yabani otlardan oluşan polen alerjisinin neden olduğu belirtildi.     Denize..

Google Haberlere Abone ol
Islak saç ile dışarda dolaşmak kuru öksürüğe neden oluyor

Yaz aylarında sıkça görülen ve halk arasında 'yaz öksürüğü' olarak bilinen uzun süreli kuru öksürüğe ıslak saç ile açık alanda dolaşma veya çim, ağaç ya da yabani otlardan oluşan polen alerjisinin neden olduğu belirtildi.

    Denize girenler ya da evinde duş alıp ıslak saç ile açık havada dolaşanların yaz öksürüğüne maruz kalabilecekleri konusunda uyarıda bulunan Medical Park Samsun Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, "Özellikle gençlerin duş, deniz veya banyo sonrası ıslak ve nemli saçlar ile açık havada ve ani ısı değişiminin olduğu ortamlara girdiklerinde kuru öksürük ve/veya geniz akıntısı ile seyreden üst solunum yolu hastalıkları ile karşılaşabilirler. Burun akıntısı ve yaz boyunca devam eden burun tıkanıklığı ile birlikte kuru öksürük, saman nezlesinin bir sonucu olabilir. Yaz mevsiminin doğası olarak soğuk içeceklerin aşırı tüketimi ile var olan gastroözofageal reflü (GÖRH) hastalığı ağırlaşabilir ve kuru öksürük nedeni olabilir. Gerek araç içi ya da kapalı ortamlarda klimaya maruz kalma sonucu atpik pnömoniler dediğimiz zatürree ve alt solunum yolları enfeksiyonları gelişebilir, uzamış inatçı kuru öksürüğe neden olabilmektedir." dedi.

    Ani değişen hava sıcaklıkları ile birlikte özellikle hastalarda öksürük gibi şikayetlerde uzama olduğunu ve bu durumun kalabalık ortamlarda rahatsızlık verdiğini kaydeden Özkaya, "Yaz aylarında öksürüğe neden olan başlıca etkenler alerjenlere ve kimyasallara maruz kalma, hava kirliliği, astım, kronik ve akut sinüzit, soğuk algınlığı, saman nezlesi, gastro-ösefagial reflü, kişisel alışkanlıklar ve eşlik eden hastalıklardır. Eğer çim, ağaç veya yabani otlardan polen alerjimiz varsa, burun tıkanıklığı ve yaz aylarında hapşırma ile birlikte kuru öksürük yaşayabilirsiniz. Yaz aylarında, kuru vasıflı olan bir öksürük, spor yaparken ya da egzersiz yaparken şiddetlenebilir, bu durum astımın bir belirtisi olabilir. Eğer baş ağrısı ve gerginlik ile birlikte burun tıkanıklığı, kronik ile birlikte bir kuru öksürük varsa, semptomlar kronik sinüzit olabilir.” şeklinde konuştu.

    Kuru öksürüğü yakalanan hastaların mutlaka doktora gözükmesi gerektiğini söyleyen Şevket Özkaya doktorun hastalığa göre, uygun tedaviyi uygulayacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar