İŞKUR: İşe yerleştirilen kadınların oranını yüzde 31'den 35'e çıkaracağız

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 2013'te işe yerleştirdikleri toplam 671 bin kişinin 205 binini kadınların oluşturduğunu kaydetti.

Google Haberlere Abone ol
İŞKUR: İşe yerleştirilen kadınların oranını yüzde 31'den 35'e çıkaracağız

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 2013'te işe yerleştirdikleri toplam 671 bin kişinin 205 binini kadınların oluşturduğunu kaydetti. Yazıcı, “2017 yılı sonuna kadar özel sektörde işe yerleştirilenlerin içinde kadınların oranını yüzde 31'den yüzde 35'e çıkarmayı da hedeflemekteyiz. Bunun için danışmanlık hizmetlerimizi geliştiriyor, ilgili kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) finansmanı ile yürütülen ‘Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi’ projesinin açılış töreni Ankara Dedeman Otel’de gerçekleşti.

Kadın istihdamının artmasının ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir kilometre taşı olduğunu kaydeden Yazıcı, kadınların iş gücü piyasasına katılmasının; bir eve daha yüksek gelir ve daha kaliteli hayat şartları anlamına geldiğini söyledi. İŞKUR’un son 3-4 yıldır uyguladığı çalışmalar dolayısıyla birçok ülkelerin istihdam kurumları tarafından örnek alındığını ifade etti. Hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat ettiklerini belirten Yazıcı, kadına yönelik istihdamda birçok projeye imza attıklarını dile getirdi.

"2013'TE 205 BİN KADINIMIZI İSTİHDAM ETTİK"

2010-2013 yılları arasında yürüttükleri AB ve Türkiye tarafından finanse edilen 27 milyon avro bütçeli ‘kadın istihdamının desteklenmesi operasyonu’ kapsamında yaklaşık 10 bin kadının meslek eğitim kurslarından yararlandığına işaret eden Genel Müdür Yazıcı,"3 bin 650 kadın istihdam edilmiş ve bin 600 kadın kendi işini kurmuştur. Diğer taraftan İŞKUR'a kayıtlı 18 yaşından büyük kadınları istihdam eden işverenlerin, sosyal güvenlik iş primlerini biz karşılıyoruz. 2013 yılında 220 bin mesleki eğitim kursiyerimizin 113 bini, toplum yararına programlarımızdan faydalanan 197 bin kişinin ise 55 bini kadınlar tarafından oluşturulmuştur. 2013'te işe yerleştirdiğimiz toplam 671 bin kişinin 205 bini kadınlarımızdan oluşmaktadır. 2017 yılı sonuna kadar özel sektörde işe yerleştirilenlerin içinde kadınların oranını yüzde 31'den yüzde 35'e çıkarmayı da hedeflemekteyiz. Bunun için danışmanlık hizmetlerimizi geliştiriyor, ilgili kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz." diye konuştu.

ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu da yaptığı konuşmada, ILO olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine hak ve sosyal adalet meselesi olarak baktıklarını ifade etti. Efendioğlu, kadınların güçlenmesinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayabilmenin en sağlam yolunun çalışma hayatında eşitliği sağlamaktan geçtiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Toplumsal cinsiyet eşitliği, Türkiye üzerinde farklı bir anlam ifade ediyor. Son yıllarda tanıdık olduğumuz büyüme hamlesinde dünyanın sayılı ekonomileri arasına giren ve birçok kalkınma kriterinde performansını artıran Türkiye'nin, kadın erkek eşitliği alanında daha kararlı bir çaba göstermesi gerekiyor.”

"TÜRKİYE, CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNDE 120'İNCİ SIRADA"

Türkiye'de yaklaşık 10 kadından 7'sinin iş gücüne katılmadığını, iş gücüne katılanlar arasında işsizlik oranının, kadınlarda erkeklere göre 2,3 puan daha yüksek olduğunu anlatan Efendioğlu, “İş bulabilen kadınlar ise erkeklere göre daha kalitesiz işlerde, güvencesiz ve düşük ücretli olarak çalışıyor. Bu tablonun sonucu olarak Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2013 küresel cinsiyet eşitsizliği endeksinde 136 ülke arasında 120'nci sırada. Burada da Türkiye'nin performansı maalesef çok aşağılardadır. Biz de proje ortağımız İŞKUR ile hazırladığımız bu projeyle hem bu çalışmalarla bütünlük içerisinde her yerde kadın erkek eşitliğini geliştirmeyi hem de proje vasıtasıyla toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını ILO'nun kabul görmüş tüm araçları vasıtasıyla yürütülmekte olan tüm çalışmalara dahil etmeyi düşünüyoruz.”

Projenin açılış toplantısına İsveç Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü İsmet Yıldız Polat ve çeşitli sendika temsilcileri de katıldı. CİHAN

Yorumlar