İşkence iddiası, CHP'li milletvekilleri harekete geçirdi

Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanması sonucu İstanbul'un bir çok yerinde olaylar yaşandı. Polis, Taksim'e çıkmak isteyen bazı göstericileri olaylar sonrası gözaltına aldı. Bazı CHP milletvekilleri, gözaltındaki göstericilere işkence...

Google Haberlere Abone ol
İşkence iddiası, CHP'li milletvekilleri harekete geçirdi

Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına yasaklanması sonucu İstanbul'un bir çok yerinde olaylar yaşandı. Polis, Taksim'e çıkmak isteyen bazı göstericileri olaylar sonrası gözaltına aldı. Bazı CHP milletvekilleri, gözaltındaki göstericilere işkence yapıldığı iddiaları üzerine polis merkezine giderek bilgi aldı.

1 Mayıs kutlamaları için kapatılan Taksim'e çıkmak isteyen gruplarla polis arasında yaşanan olaylarda gözaltına alınan 12 kişi Taksim Polis Karakoluna götürüldü. İstanbul Barosu'na kayıtlı bazı avukatların, gözaltına alınan kişilere işkence yapıldığı iddialarını dile getirmeleri üzerine aralarında İlhan Cihaner, Süleyman Çelebi ve Veli Ağababa'nın da bulunduğu 7 CHP milletvekili, bilgi almak üzere Taksim Polis Karakoluna gitti.

Karakola İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek giden milletvekillerinden İlhan Cihaner, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'in kapatılmasını eleştirdi. İnsanların anayasal hakları olduğunu belirten Cihaner, "Ayrıca 1 Mayıs, ulusal bayramlar ve resmi günler kanununa, AKP'nin de imzaladığı kanunla girmiş olduğu bir kutlama, tatil günü. Ayrıca Taksim'in 77 kanlı pazarıdna bu yana işçi sınıfının çok istisnai bir yeri var. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda olmayan bir anmayı, bir kutlamayı o kanun çerçevesinde ele alıp yasaklamak, hele hele bir de 'İnsanların seyahat özgürlüğü engellenir' deyip neredeyse İstanbul'daki tüm seyahati felç etmek, herhalde bir korkunun işareti olsa gerek. Yani şu anda İstanbul'da 40 bine yakın polis olduğu söyleniyor. Yani herhalde sıkıyönetim olsa bunun üzerine daha fazla birşey yapamazdı. Sokaklar, işyerleri herşey kapanmış, adeta insansız bir kent haline getirilmiş. Kabul edilebilir birşey değil tabii ki." diye konuştu.

Taksim Polis Karakoluna giden CHP milletvekillerini, kendilerine bilgi veren bazı avukatlar karşıladı. Avukatlarla birlikte karakola giderek bilgi alan milletvekillerinden Veli Ağababa, karakol çıkışında basın açıklaması yaptı. Gözaltında bulunan kişilerde ciddi darp izleri olduğunu belirten Ağababa, "Bir arkadaşımızın sırtında joptan dolayı ciddi bir yaralanma var. Yine bir genç arkadaşın dudağı patlamış. Karakolda yerde kan izleri var. İçeride bulunan arkadaşların tamamında kelepçe var. Emniyette, polis merkezinde olmasına rağmen. Ne için alındıklarını bile bilmiyorlar. Birçoğu bürolardan, evlerden alınmış. Daha doğrusu hanlardan alınmış. Polise dirençleri olmamış. Bir kavgaya karışmamışlar. O anda oradan geçerken alınmış birçoğu." dedi. Gözaltında bulunan bir kişinin de hastaneye kaldırıldığını belirten Ağababa, diğer CHP milletvekili arkadaşları ile birlikte Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü ile görüşmeye gideceklerini söyledi.

Yapılan açıklamanın ardından CHP milletvekilleri karakolundan ayrılarak bilgi almak üzere Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gitti. CİHAN

Yorumlar