İskandinav engelliler Antalya'da tatil yapıyor hem de yardımcıları ile birlikte

Türkiye'de engelliler evden sokağa çıkmada bin bir zorluk yaşarken İskandinav ülke engellileri Antalya'da tatil yapıyor.İskandinav ülkeleri Norveç, İsveç ve Danimarka, engelli vatandaşlarını Türkiye'ye bir haftalığına uçak, konaklama...

Google Haberlere Abone ol
İskandinav engelliler Antalya'da tatil yapıyor hem de yardımcıları ile birlikte

Türkiye'de engelliler evden sokağa çıkmada bin bir zorluk yaşarken İskandinav ülke engellileri Antalya'da tatil yapıyor.

İskandinav ülkeleri Norveç, İsveç ve Danimarka, engelli vatandaşlarını Türkiye'ye bir haftalığına uçak, konaklama ve temel ihtiyaçlarını karşılama dahil ücretsiz tatile gönderiyor.

Norveç, İsveç ve Danimarka ülkeleri, Antalya'ya tatile gönderdiği her 20 engelliye başında bir sorumlu, bir sağlık görevlisi 4 hemşire görevlendiriyor.

Hemşireler yaşlı, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının günlük tansiyon ölçümlerini yaparak ilaçlarını veriyor.

Bastıyalı Turizm Seyahat Acentesi İskandinav ülkesi Danimarka'dan gelen 20 spastik engelli turisti Antalya Side'de kültür turuna çıkardı. Bastıyalı Turizm Seyahat Acentesi kokartlı turist rehberi Muharrem Köken, Danimarkalı engelli turistlerin hepsinin Danimarkalı devleti tarafından ücretsiz Antalya'ya gönderildiğini söyledi.

İskandinav ülkelerinde engelli turistlerin Antalya tatillerin de tüm masrafları devlet tarafından karşılandığını belirten Köken, bir hafta süresince engellilere Antalya'nın tarihi ve doğal güzelliklerini gezdireceklerini kaydetti. Kültür ve doğal varlıkları tanıma turuna Side'den başladıklarını aktaran Köken, "Danimarka devleti her yıl Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında engellilerini başta Türkiye olmak üzere ücretsiz tatile gönderiyor. İskandinav ülke engellileri genelde dünyada Türkiye'de Antalya'yı tercih ediyor. Bunda Antalya'nın tarihi ve doğal zenginliğiyle güneşli gün sayısının fazla olmasının etkisi yüksek." dedi.

Norveç Oslo Hayata Birlikte Tutunma, Yardımlaşma, Dayanışma ve Kardeşlik Derneği Başkanı Dr. Ghita Zoled, Norveç devletinin 4 bin engelli vatandaşının değişik ülkelere ücretsiz tatile gönderdiğini söyledi.

4 yıldır Norveçli 50 spastik ve yürüme engelli engelliyi Manavgat Çolaklı'daki bir otele tatile getirdiklerini belirten Zoled, engelliler yanı sıra 7 hemşire, 3 sağlık görevlisi ve bir doktorunda tüm masraflarının devlet tarafından karşılandığını kaydetti. Zoled, "İskandinav ülkelerinde engellilerin hayata tutunmada çoğu ülkeye göre imkan ve şartları çok iyi. Norveç her yıl 3 bin engellisini tatile gönderiyor. Gönderirken de her türlü masrafını karşılıyor. Tatile gönderirken de yanlarında sağlık görevlilerini de gönderiyor. " ifadesini kullandı.

Manavgat Dr. Hüseyin Vural Engelliler Okulu Müdürü Şerafettin Çetin, son yıllarda da ülkede engellilerin sorunlarının çözümüne yönelik ciddi adımların atıldığını söyledi.

Avrupa ülkelerinde engellilerin daha çok imkana sahip olduğunu belirten Çetin, ülkede düne kadar çoğu ailelerin engelli çocuklarından utanmaya bağlı çocuklarını dışarıya çıkarmayarak evlerinde sakladıklarını kaydetti.

Avrupalıların engellilerine acıyan gözlerle bakmadığını sorunlarına çözüm bulma ve engellerini kaldırmaya yönelik baktığını belirten Çetin, Türkiye'de ailelerin engelli çocuklarına sahip çıkmada önemli ölçüde mesafe kat ettiğini ifade etti.

Türkiye Omurilik Felçliler Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş, Avrupa ülkelerinde engelliye bakış açısının engellilerin hayata tutunmada önlerine çıkan engelleri kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi.

Engellilerin sorunlarına köklü neşter vurmanın ilk önceliğin 'engelliye saygı' olduğunu vurgulayan Baş, "Ülkemizde maalesef omurilik felçli kardeşlerimiz evlerinden çıktıktan sonra ilk engel engelli sandalyelerinin yaya kaldırımı üzerine konan otomobiller oluyor. " dedi.

CİHAN

Yorumlar