İşitme engelliler 'kilim' dokuyarak aile ekonomisine destek olacak

Muş İşitme Engelliler Derneği tarafından yürütülen ve Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilen ‘Yöresel Kilim Dokuma’ projesi başladı.

Google Haberlere Abone ol
İşitme engelliler 'kilim' dokuyarak aile ekonomisine destek olacak

Muş İşitme Engelliler Derneği tarafından yürütülen ve Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilen ‘Yöresel Kilim Dokuma’ projesi başladı. Kursa katılan işitme engelliler hem meslek sahibi oluyor hem de aile ekonomisine katkıda bulunma şansı elde ediyor.

    Türkiye İş Kurumu Muş İl Müdürlüğü’nün meslek edindirme kursları kapsamında Muş İşitme Engelliler Derneği’nin yürüttüğü ‘Yöresel Kilim Dokuma’ projesinin çalışmaları başladı. 5 ay sürecek olan kursa katılan 9 işitme engellinin hem meslek sahibi hem de aile bütçesine katkıda bulunacağını açıklayan Muş Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mehmet Emin Taylan, bu yıl sadece engeli ve hükümlülere yönelik kurs açtıklarını söyledi.
Meslek edindirme kursları sayesinde engellilerin kendilerine iş yeri açma imkanlarına sahip olabildiğini kaydeden Taylan, "Muş Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü olarak 2013 yılında kurumumuzun bütün çalışmalarını engeli kardeşlerimize ve hükümlü kardeşlerimize ayırdık. Bu sene Muş’ta açtığımız bütün kurslar ya engeli yada hükümlülere aittir. Şuanda içersinde bulunduğumuz bu kursta işitme engeli kardeşlerimiz için kilim dokuma kursunu başlattık. Burada 10 tane kardeşimiz kursa başladı biri özel sebeplerden dolayı ayrıldı ve 9 kişiyle devam ettiriyoruz. Bu kursun maliyeti 70 bin liradır. Burada çalışan kursiyerlerin giderleri, eğitmenin giderleri ve diğer masraflardır. Tüm kursiyerlerimiz bizde genel sağlık sigortasına tabidir. Buradan beklentimiz şudur; biz engellilerin gözüken engellerin engel olmadığını düşünüyoruz. Eğer onlara yardımcı olursak bu kardeşlerimiz ileride kendilerine iş yeri açıp iş yerlerinin patronları olabilirler. Biz buna canı gönülden inanıyoruz.” dedi.

    Bu kurslar sayesinde engelli vatandaşların ailelerine yük olma yerine mevcut ailenin yükünü sırtlayabileceklerini ifade eden Taylan, “Bundan öncede bedensel engellilerle ilgili açtığımız kurslar vardı ve kardeşlerimiz mezun oldular. Bizim bunlardan beklentimiz iş yeri açmalarıdır. Biz bunlara kursu açmakla ailelerine ‘bir iş yapabiliyorlar’ imajını verdirmek onların birilerine yük olması değil evin mevcut yükünü sırtlamalarına yardımcı olmalarını sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

    Kursiyerlerin genel sağlık sigortasından faydalandığını ve kursa katıldığı her gün için 25 lira aldığını vurgulayan Taylan, “Biz bu amaçla yola çıktık ve 2014 yılında yine kurslarımız olacaktır. Kursiyer başına gündelik 25 lira veriyoruz. Zaten bu kursumuzun maliyeti 70 bin liradır. Hem meslek öğreniyorlar hem de para kazanıyorlar” diye konuştu.

    Kursun açılmasından memnun olan dernek yöneticileri ise bu tür kursların sürekli açılmasını istediklerini vurguladı. CİHAN

Yorumlar