İşitme engelliler davulun sesine duymadan oynadı

Amasya’da işitme engelli öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 94.

Google Haberlere Abone ol
İşitme engelliler davulun sesine duymadan oynadı

Amasya’da işitme engelli öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 94. yıldönümü kapsamında düzenlenen etkinliklerde gösteri sundu. Davulun sesini duymadan oynayan işitme engellilerin gösterileri büyük beğeni topladı.

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Amasya’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yavuz Selim Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamalara Amasya Vali Vekili Nevzat Sinan, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

    Kutlamalarda, Lokman Hekim İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu öğrencilerinin sunduğu halk dansları gösterileri izleyiciler tarafından büyük beğeni kazandı. Öğretmeleri Canan Yoleri tarafından verilen işaretli komutlara göre oynayan işitme engelli çocuklar duyarak oynayan birçok ekibe taş çıkardı.
İ
    şitme engelli öğrencilerin eğitmeni Canan Yoleri, oynamayı işaretle öğrettiğini ve sayı ile ezberlettiğini belirtti. Eğitmen Yoleri, “Sürekli antrenman yaparak ritmi öğrencilerimize kaptırmaya çalışıyoruz. Burada bir de davulcu ve zurnacının çok büyük rolü var, oyunları onlar bildiği için çocuklar davul zurnaya uyamıyor ama davul zurna çocukların ayağına göre çalıyor. En büyük avantajımız müzisyen arkadaşlarımızın Amasya yöresi oyunları çok iyi bilmesi bizim için artı oluyor.” diye konuştu.

    “HAZIRLANMA BİR SENEYİ BULUYOR”

    Çocukları dönem başından itibaren eğitmeye başladıklarını ifade eden Yoleri, “Çocuklar sene sonuna kadar hazır duruma geliyorlar ama tam dört dörtlük olmaları için yaklaşık 3 sene gerekiyor. Çocuklarımızın bütün dikkatinin benim üzerimde olması, hızlandıklarında ve yavaşladıklarında ellerimle yapmış olduğum işaretlerle yanlış yapmalarını engelliyorum. Nerede hızlanması, nerede yavaşlaması, ne zaman çökmesi gerektiğini belli işaretlerle çocuklarımıza ezberletiyoruz.” ifadelerini kullandı.

    “6 TÜRKİYE BİRİNCİLİKLERİ VAR”

    Yaklaşık 10 yıldır işitme engelli çocuklara eğitmenlik yaptığını kaydeden Yoleri, “Bu zamana kadar eğittiğimiz öğrenciler, katıldıkları yarışmalardan 6 Türkiye birincili, 4 Türkiye ikinciliği kazandılar. Yurtdışında yarışma şansımız olmadı, 6 Türkiye birinciliğimiz ile bir kez olsun bu çocuklarımız yurtdışına gitmeliydi ama maalesef elimizden tutan olmadığı için yurtdışına gidemedik.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar