"IŞİD, Musul'u, ekonomik ve stratejik sebeplerle uzun süre elinde tutamaz"

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Irak Şam İslam Birliği Devleti'nin (IŞİD), 'Ben burada daha güçlüyüm' imajı verebilmek için...

Google Haberlere Abone ol
"IŞİD, Musul'u, ekonomik ve stratejik sebeplerle uzun süre elinde tutamaz"

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Irak Şam İslam Birliği Devleti'nin (IŞİD), 'Ben burada daha güçlüyüm' imajı verebilmek için çok kanlı ve provokatif eylemlere girebilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Dede, Irak hükümetinin Musul'un stratejik konumu ve önemli bir petrol kaynağı olması nedeniyle IŞİD'in elinde uzun süre kalmasına izin vermeyeceğini de vurguladı.

Terör örgütü IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Yrd. Doç. Dr. Dede, "IŞİD yaklaşık 7-8 sene önce bölgedeki istikrarsızlıktan da faydalanarak, Sünni kesimin kırsal alanlarında yavaş yavaş güçlenmeye başladı. O yıllarda bölgedeki güç dengeleri ve değişik siyasi mülahazalardan dolayı IŞİD'in bölgedeki güçlenmesi ilk başlarda pek önemsenmedi. Hatta belli yönetimler sessiz kaldı. Irak'ın merkezi hükümeti de, IŞİD'in bölgedeki Kürtlere yönelik operasyonlarından dolayı IŞİD'E sessiz kalmış olabilir. Ama tabi daha sonra gittikçe güçlendiler. Daha provokatif, daha fazla ses getirecek eylemlere imza atmaya başladılar." ifadelerini kullandı.

IŞİD'in Suriye'de Kürtlerin yaşadığı ve Kürtlere yakın Arap bölgelerinde çok etkin olduğunu dile getiren Dede, "Irak'ın Kürtler ve Arapların yaşadığı Türkmenlerin de olduğu tampon bir bölgede de etkinler. Ama yoğunluklu olarak, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgesi gibi, Kuzey Irak'ın Erbil, Süleymaniye gibi şehirlerinde çok etkili değiller. Ama Musul ve Kerkük gibi yerlerde etkilerini artırmış durumdalar. Bağdat'ın kuzeyindeki Sünni kuşakta da etkili güç haline geldiler. Kırsal bölgelerde de etkilerini artırdılar. Şehirlerde de yavaş yavaş taban tutmaya başladılar. Musul'a girmelerinin sebei de budur. Musul'da belli bölgelerde etkinliklerini artırdılar ve Musul'u ele geçirebildiler." diye konuştu.

IŞİD'in hakimiyetin kendisinde olduğunu göstermek ve 'Ben burada güçlüyüm' imajını verebilmek için her türlü eyleme girebileceğine dikkat çeken Dede, "Tabi bunu söylemek hoş değil ama Irak, Suriye ve Türkiye başta olmak üzere diğer devletleri de ajite edebilecek, onları sinirlendirebilecek çok kanlı, provokatif, eylemlere girebilirler." dedi.

Merkezi Irak hükümetinin Amerika'dan yardım talebine de değinen Dede, şunları söyledi: "Şuan çok kısa vadede askeri operasyon yapılıp Musul'un bir kaç gün içerisinde ele geçirilmesini beklemiyorum. Ancak Musul konumu itibariyle stratejik bir şehir. Ekonomik açıdan da önemli bir şehir. Irak merkezi hükümeti açısından gözden çıkartılabilir bir şehir değil. IŞİD ele geçirse de Musul'un uzun vadede onların elinde kalacağını düşünmüyorum . Irak yönetimi petrol gelirleri sebebiyle ve stratejik sebeplerle şehrin onların elinde kalmasına izin vermeyecektir."

CİHAN

Yorumlar