İsrail'in Mescid-i Aksa'daki saldırısında ölü sayısı 3'e yükseldi

İsrail işgal güçleri, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda cemaate saldırdı. İsrail işgalinin kaldırılması için Mescid-i Aksa'nın girişlerinde toplananlara saldıran İsrail işgal güçleri 3 kişinin ölümüne neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in Mescid-i Aksa'daki saldırısında ölü sayısı 3'e yükseldi

Sonhaberler | Haber Merkezi

İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda cemaate saldırdı. Saldırı sonrası 3 kişi hayatını kayetti, onlarca kişi ise yaralandı. İsrail işgal güçleri dün akşam da Mescid-i Aksa'nın girişlerinde Müslümanlara saldırdmış en az 70 kişi yaralanmıştı. 

Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda ve Kudüs'ün farklı noktalarında gerçekleşen müdahalelerin ardından sokaklar bir anda savaş alanına döndü.  İsrail polisinin plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralandı. 

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te polisin cemaate müdahale ettiği yerlerin başında Selahaddin Caddesi, Vadi el-Coz, Ras el-Amud ile Mescid-i Aksa'nın Aslanlı (Esbat) ve Meclis kapıları geliyor. Şehrin sokaklarında yoğun ambulans ve çatışma sesleri yükselmeye devam ediyor. Filistinli gençler de İsrail polisinin müdahalesine taşlarla karşılık vermeye çalışıyor. Filistin Kızılayı onlarca yaralı olduğunu ve yaralılara müdahalenin sürdüğünü açıkladı. 

İsrail polis sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Selahaddin Caddesi ve Ras el-Amud'da "taş atan Filistinlilere" müdahale edildiği belirtildi. Kudüs'ün üzerinde polis helikopterleri sürekli uçmaya devam ediyor. 

50 yaşın altındakile içeri alınmadı

Günlerdir devam eden protestolara rağmen Mescid-i Aksa’nın kapısında başlattığı metal arama detektörü uygulamasından vazgeçmeyen İsrail, cuma namazı öncesi 50 yaşından küçük Müslümanların Aksa’ya girişine de yasak getirdi. İsrail’in Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu Harem-i Şerif’in kapılarına yerleştirdiği elektronik metal arama detektörleri nedeniyle gerilimin yükseldiği Kudüs’te cuma namazı öncesi gergin bekleyiş başladı. Zira bugüne dek detektörlerden geçmeyi protesto ederek vakit namazlarını Aslanlı Kapı önünde kılan Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişi yasaklandı. 

Bugün getirilen 50 yaş sınırlamasından dolayı Müslümanların Mescid-i Aksa’nın kapısına erişimi de mümkün olamayacak. İsrail polisi Aksa’nın da içinde bulunduğu etrafı surlarla çevrili Kudüs’ün Eski Şehir bölgesine açılan kapıları barikatlarla kapattı.

İsrail’in Yedioth Ahranot gazetesinde yer alan habere göre, dün gece güvenlik kabinesini toplayarak bir değerlendirme yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mescid-Aksa’nın kapılarına kurulan metal arama dedektörlerini kaldırmama kararı aldı.

Kudüs’e gidemeyen Batı Şerialılar cuma namazını sokakta kıldı

İsrail polisi ise Kudüs’ün çevresine giriş noktaları kurarak başka yerlerden gelen Müslümanların şehre girişini engelleme yoluna gitti. Sabah saatlerinde başka şehirlerden gelen Müslümanları taşıyan onlarca otobüs polis engeliyle karşılaştı ve şehre giremedi.

Ayrım Duvarı nedeniyle Kudüs’e gelemeyen Batı Şeria’daki Filistinliler de Mescid-i Aksa’ya destek için namazları sokaklarda kılma ve İsrail’in ihlallerine karşı gösteri düzenleme kararı aldı.

Ne olmuştu?

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa’da silahlı saldırıda bulunan 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif’in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Yorumlar