İşçi çocuğu işçi, profesör çocuğu profesör oluyor

Toplumda yaygın olan ‘İşçinin çocuğu işçi olur, avukatın çocuğu avukat olur’ anlayışı adeta doğrulandı. Yüksek okullarda eğitim görevlisi hocalar arasında yapılan araştırmaya göre Kuzey Ren-Vestfalya’daki (KRV) profesörler arasında...

Google Haberlere Abone ol
İşçi çocuğu işçi, profesör çocuğu profesör oluyor

Toplumda yaygın olan ‘İşçinin çocuğu işçi olur, avukatın çocuğu avukat olur’ anlayışı adeta doğrulandı. Yüksek okullarda eğitim görevlisi hocalar arasında yapılan araştırmaya göre Kuzey Ren-Vestfalya’daki (KRV) profesörler arasında neredeyse hiç işçi çocuğu bulunmuyor.

Araştırmayı gerçekleştiren üniversite ve bilim alanında yayın yapan en yüksek tirajlı dergi olan Forschung & Lehre dergisine göre profesörlerin sadece yüzde 11’i işçi ailesinden geliyor. Profesörler içerisindeki kadın oranının ise yüzde 20 olduğu anlaşılmış.

Yüksek eğitimi olmayan, orta dereceli memur statüsündeki ailelerin veya iş yerinde usta olarak çalışan ailelerin çocukları da yüzde 27’lik bir kesimi oluşturuyor. Geriye kalanlardan yüzde 27’lik oranın ailelerinin yüksek okul mezuniyeti olmamasına rağmen mesleki olarak yüksek pozisyonlarda veya iyi dereceli işveren konumunda olmalarına mukabil son kısımdaki profesörlerin aileler akademisyen, yüksek idari pozisyonlar gibi tamamının yüksek okul mezunu oldukları gözlendi. Bu rakamları değerlendiren sosyal bilimciler bunu Alman eğitim sistemindeki aşırı seçiciliğe bağlıyorlar.

Toplum bilimciler, çeşitlilik ve fırsat eşitliği konularının bu kadar gündemde olduğu günümüzde kişilerin sosyal statülerinin kuvvetli etkisin dikkat çektiler. Böylece kişinin sosyal kökeni eğitimine ve meslek edinmesine önemli bir etken olduğu gibi mesleki kariyer yapmasında en önemli bir etken olarak ortaya konulmuş oldu. CİHAN

Yorumlar