İşadamı Mustafa Çiftçi: Gençler üzerlerine güneşi doğdurmasınlar

Bartın’da 32 yıldan beri fırıncılık yapan işadamı Mustafa Çiftçi genç işadamlarına üzerlerine güneşi doğdurmayıp erken kalkmaları tavsiyesinde bulundu.     Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Genç Komisyonu...

Google Haberlere Abone ol
İşadamı Mustafa Çiftçi: Gençler üzerlerine güneşi doğdurmasınlar

Bartın’da 32 yıldan beri fırıncılık yapan işadamı Mustafa Çiftçi genç işadamlarına üzerlerine güneşi doğdurmayıp erken kalkmaları tavsiyesinde bulundu.

    Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Genç Komisyonu üyeleri düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Işıklar Pide Kebap Salonu'nda düzenlenen kahvaltıya BAKİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiftçi, Genç BAKİAD Komisyonu Başkanı Yunus Çiftçi, Genel Sekreter Hasan Önder ve Genç BAKİAD Komisyonu üyesi girişimci işadamları katıldı. 50 yıllık ata mesleği fırıncılık mesleğini başarıyla sürdüren, Bartın, Cide ve İstanbul olmak üzere 7 adet ekmek fırınının yanı sıra akaryakıt istasyonu işletmeciliği de yapan Bartınlı işadamı Mustafa Çiftçi, Genç BAKİAD Komisyonu üyeleriyle bir araya gelerek tecrübe paylaşımında bulundu. Dedesinin ekmek fırınındaki közlerin üzerinde kestane kebap yapıp fırının önünde satarak ticarete küçük yaşlarda ilk adımını attığını anlatan işadamı Mustafa Çiftçi, ata mesleği olan fırıncılık mesleğine ise 17 yaşında başladığını söyledi.

    Küçük yaşlardan beri ticarete merakı olduğunu dile getiren işadamı Mustafa Çiftçi, “Eşimi, işimi ve hizmetimi çok seviyorum. Bana göre hayatımdaki mutluluğun sırrı saydığım 3 hususu sevmemdir. Dertlenirsek olmayacak iş yok. Rızık ve muvaffakiyetin Allah’tan geldiğini bilmeli, Allah için de koşturulmalı. İş hayatımızda asla dünya hırsı olmamalı, dünya hırsı için çalışmayıp, Allah rızası için zekatımızı daha nasıl çoğaltabiliriz daha nasıl koşturabiliriz diye çalışmak gerektiğine inanıyorum. Allah’ın rızasını kazanacak, O’nu memnun edecek davranışlarda bulunana Allah karşılığını veriyor.” dedi.

    Sevilip benimsenmediğinde işin kişiyi terk edeceğine dikkat çeken işadamı Mustafa Çiftçi, “Ticareti, mesleği severek yapacaksın. Herkes işyeri açabilir ancak yürütemez bu çok önemlidir. İşinizde mesafe almak istiyorsanız yola öncelikle halis bir niyetle çıkmalısınız. Unutulmamalıdır ki her şey Allah’tandır. Allah nasip etmezse dilemezse olmaz. Düşünmek, planlamak işin yüzde 50’sini oluşturuyor para ise sonradan geliyor. Boş durmak yok, devamlı hareket halinde olmak lazım.” diye konuştu.

    "VAKTE RİAYET ETMEK ÇOK ÖNEMLİ"

    Bir yere saatinde gelmenin ve vakte riayet etmenin altını çizen işadamı Mustafa Çiftçi, “Vakte riayet etmeyi çok önemsiyorum. Vakte riayet konusunda size göre şekillenen kişilerin olduğunu unutmamak gerekir. Esnaflarımız ne olursa olsun işyerlerini erken açmalı, rızkın erken saatlerde dağıtıldığı unutulmamalı. Gençler bir kere üzerlerine güneş doğdurmaması lazım. Erken kalkmaları lazım. Erken kalkmayı, güne erken başlamayı özellikle gençlerimiz kendilerine şiar edinmelidir. Bir işadamının hayatında maddi-manevi olarak başarılı ve mutlu olabilmesi için günde 18 saat çalışması gerektiğine inanıyorum. İş hayatında ise ailelere ve çocuklara da zaman ayrılmalı. İşim var deyip ailesine zaman ayırmama mazeretine de inanmıyorum.” şeklinde konuştu.

    "AİLE ŞİRKETLERİNDE LİDERLİK KÜLTÜRÜ KARIŞTIRILIYOR"

    Ortaklık kültürünün önemine değinen Mustafa Çiftçi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ortaklık kültürü çok önemlidir. Başarısız örnekler ortaklık konusunda işadamlarımızın hevesini kaçırmamalı. Aile şirketlerine geldiğimizde ise liderlik kültürünün karıştırıldığını görebiliyoruz. Herkes lider olmak istiyor. Lider olabilecek kişilere de yetkiler verilip şirket içinde görev tanımı yapıp desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Aile şirketlerinde bölünme ise bitişe sebebiyet verebilir. Aile şirketlerinde hiçbir kardeş diğerinin hakkını yememeli, birbirlerinin haklarını korumalı. Ben kardeşimi çok seviyorum.Babanın bedduasını almak çok kötüdür, kimse baba bedduası almamalı.”

    Girişimci genç işadamlarına tecrübe paylaşımında bulunan babaları Mustafa Çiftçi'ye teşekkür eden Genç BAKİAD Komisyonu Başkanı Yunus Çiftçi, kardeşi Sedat ile birlikte ebru üzerine hat yazısıyla ismi yazılmış tabloyu günün anısına babasına hediye etti. CİHAN

Yorumlar