İş stresi, kalp krizi riskini artırıyor

Uzmanlar iş stresinin kalp krizi riskini arttırdığını söylüyor. Kardiyoloji uzmanı Doç.

Google Haberlere Abone ol
İş stresi, kalp krizi riskini artırıyor

Uzmanlar iş stresinin kalp krizi riskini arttırdığını söylüyor. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Meltem Ege, "Yoğun iş stresi yaşayan ve aile öyküsü, sigara, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerine sahip olan kişilerde rutin kalp muayenelerini yaptırmalı uygun check-up programlarından muhakkak geçmelidir." dedi.

Doç. Dr. Meltem Ege, yaptığı yazılı açıklamada, çağın hastalığı olarak nitelendirebilecek stresin, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığı habercisi olabildiğine işaret ederek, "Yoğun stres altındaki kişilerde, stresle kanda bazı hormon seviyeleri artar. Kan seviyeleri artan başlıca hormonlar olan adrenalin ve kortizol uzun dönemde damarların endotel yapısını bozabilmekte, damarlarda büzüşmeye neden olabilmekte, kalp ve dolaşım sistemini de daha birçok mekanizma ile olumsuz etkileyebilmektedir." dedi.

"İŞ STRESİ ALTINDAKİLER DAHA DİKKATLİ OLMALI"

Özellikle en sık karşılaşılan streslerden biri olan iş stresine yoğun şekilde maruz kalan kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma riski açısından daha dikkatli davranmaları gerektiğine vurgu yapan Ege, şöyle devam etti: "Strese bağlı olarak sigara, alkol tüketimini artıran ve hatta kilo alma yolunda olan kişiler stresle kişisel olarak başa çıkamıyorlarsa muhakkak profesyonel destek almalıdır. Yoğun iş stresi yaşayan ve aile öyküsü, sigara, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerine sahip olan kişilerde rutin kalp muayenelerini yaptırmalı uygun check-up programlarından muhakkak geçmelidir. Günümüzde çok sık karşılaştığımız iş stresi de kalp krizi riskini iki kat arttırabilmektedir.Yoğun stres yaşayan kişilerin kalp atışlarındaki hızlanma, tansiyon değerlerinde yükselme günlük hayatta sıkça karşılaştığımız şikayetler arasında yer almaktadır. Stres altında olan kişilerde gördüğümüz aşırı sigara ve hatta zaman zaman alkol tüketimi klinik bulgularla birleşince damar sertleşmesi riskinde artışlar görülmektedir."

2014 yılında yapılan bir araştırmaya dikkat çeken Kardiyoloji uzmanı Ege, psikolojik stresin, bilinen kardiyovasküler risk faktörleri olan hipertansiyon, diyabet, sigara gibi faktörlere eşdeğer oranda koroner kalp hastalığına neden olabileceğinin saptandığını aktardı.

"MÜZİK DİNLEMEK KALP İÇİN FAYDALI"

Bir başka çalışmada da koroner kalp hastalarında müzik dinlemenin, anksiyeteyi azalttığı, beraberinde de sistolik kan basıncını, kalp hızını, göğüs ağrısı sıklığını azalttığını gösterdiğini kaydeden Ege, "Sosyal ilişkileri zayıf, yalnız, A tipi kişiliğe sahip olan (agresif, rekabetçi, işine düşkün..) kişilerde koroner kalp hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bunun yanında yoğun stres altındaki kişilerde depresyon yada anksiyete artışı ile ilişkili görülebilecek aşırı gıda tüketimi, kilo artışını tetikleyebilmekte ve beraberinde kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan insulin direnci hatta diyabet gelişimini hızlandırabilmektedir." dedi.
CİHAN

Yorumlar