'İş kazalarının müsebbibi, taşeronu bir sistem haline getiren siyasi iktidar'

Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, bütün iş katliamlarının tek müsebbibinin, taşeronu bir sistem haline getiren siyasi iktidar olduğunu söyledi. Maden ocağında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı...

Google Haberlere Abone ol
'İş kazalarının müsebbibi, taşeronu bir sistem haline getiren siyasi iktidar'

Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, bütün iş katliamlarının tek müsebbibinin, taşeronu bir sistem haline getiren siyasi iktidar olduğunu söyledi. Maden ocağında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Tekik, "Soma Batman'a bin kilometre uzak olabilir ama yüreklerimiz, gönüllerimiz, beynimiz ve geleceğimiz birdir. Batman halkı Batman emekçisi olarak karalar bağlamak durumundayız." dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası ile ilgili açıklama yapan Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, Batman'da da bir yas havası olduğunu belirtti. Tekik, Petrol İş binasına siyah bez astıklarını, bayrakların da yarıya indirildiğini söyledi. Sendikalar olarak yıllardır iş kazalarına dikkat çektiklerini belirten Tekik, ağır ve tehlikeli iş kolları başta olmak üzere kamunun, aslında devletin yapması gereken birçok işin taşeron eliyle yapılmasının felaketlere, acılara, sömürüye neden olduğunu ileri sürdü.

İşçi, emekçi ölümlerinin rutin bir hal aldığına dikkat çeken Tekik, taşeronluk sistemden mutlaka vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Her gün ülkenin bir çok ilinde onlarca işçi ve emekçinin hayatını kaybettiğini belirten Tekik, "Bu sistemi sorgulamalıyız. Anayasal ve yasal düzenlemeler yaparak güvenceli kadrolu yarın kaygısı taşımayan iş güvencesi kurallarına riayet edilerek çalıştırılan bir iş yaşamı tesis etmek durumundayız." dedi.

TAŞERON OLGUSU TÜRKİYE'DE GİDEREK BİR SİSTEM HALİNİ ALMAYA BAŞLADI

Son 15 yılda taşeron olgusunun Türkiye'de giderek bir sistem halini almaya başladığına dikkat çeken Tekik, "Türkiye iş kazalarında neredeyse dünya birincisi haline geldi. Soma'da Kozlu'da, Zonguldak'ta daha geçenlerde Batman'da doğalgaz patlamasında 3 arkadaşımız hayatını kaybetti. Biz bu sistemin sorgulanmasını istiyoruz. Devlet bu konuda tamamen müteahhidi taşeronu kollayan ve ucuz tazminatlarla para cezalarıyla geçiştiren bir yol izliyor." şeklinde konuştu.

BATMAN BİN KİLOMETRE UZAK AMA YÜREĞİMİZ SOMA'DA

"Orada ölen her kardeşimiz için tazminat ödeyip işin içinden sıyrılmak abesle iştigaldir." diyen Tekik, başta çalışma bakanı olmak üzere sorumlular istifa etmesi gerektiğini söyledi. Acılarının büyük olduğunu, Somalı kardeşlerinin üzüntüsünü yüreklerinde hissettiklerini belirten Tekik, "Soma Batman'a bin kilometre uzak olabilir ama yüreklerimiz, gönüllerimiz, beynimiz ve geleceğimiz birdir. Batman halkı Batman emekçisi karalar bağlamak durumundayız. Roboski için neyi talep ettiysek, adaleti, duyguda ruhta birleşmeyi talep ettiysek Soma için de aynı şeyi talep ediyoruz." dedi. CİHAN

Yorumlar