İş dünyasında erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik tartışıldı

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD), Nilüfer Eğitim Kurumları İşadamları Derneği (NİSİAD) ve Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) ‘21. Yüzyılda İş Dünyasında Erişilebilirlik ve Ulaşılabilirlik Paneli’ düzenledi....

Google Haberlere Abone ol
İş dünyasında erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik tartışıldı

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD), Nilüfer Eğitim Kurumları İşadamları Derneği (NİSİAD) ve Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) ‘21. Yüzyılda İş Dünyasında Erişilebilirlik ve Ulaşılabilirlik Paneli’ düzenledi. BİSİAD Başkanı Osman Akın’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şule Özmen ve Artıiki Teknoloji Genel Müdürü Ceyhun Sezer Coşkun konuşmacı olarak katıldı.

İnsanlık tarihini değiştiren 3 elmanın olduğunu esprili bir şekilde dile getiren Akın, "Üç elma insanlık tarihine damga vurdu. Bunların birincisi insanlığın dünyaya gelmesine yol açan elma, ikinci Newton’un kafasına düşen elma ve üçüncüsü Steve Jops’un elmasıdır. 19 yy.’da Sanayi devrimine trenler, 20. yy.’da elektrik ve 21 yy.’da internet yön verdi. Öyle ki internet ekonominin yapısını ve yönünü bir anda değiştirdi. Üretim ve tüketim süreçlerinin baştanbaşa yenilenmesi, birçok sektörün ortadan tamamen kalkmasına veya zayıflamasına yol açtı. İşletmelerin organizasyon yapıları değişime uğradı ve eski hiyerarşik yapıdan ziyade, bilgiye ve bilgi teknolojilerine dayalı yapılar ortaya çıkmaya başladı. Geleneksel İş modelleri ürün odaklı yapıya sahipken, ağ ekonomisi ile birlikte müşteri odaklı yapılar başarı kazanmaya başladı." diye konuştu.

Bilişim sektörünün 2014 verileri hakkında panele katılan iş insanlarına bilgi veren Akın, Dünya bilişim pazarı büyüklüğünün 3,8 trilyon doları aştığını söyledi. Dünya nüfusunun 3’te birinin internete bağlı olduğunu dile getiren Akın, e-ticaret satışlarının 1 Trilyon doları geçtiğini belirtti. Akın, “Türkiye bilişim pazarı büyüklüğü 35 milyar dolar ile 142 ülke içinde 52. sırada ama 31 milyon Facebook kullanıcısı ile dünyada 4. sıradayız. Bilişim sektörü hızlı bir büyüme içerisinde ülkemizde 2003 yılında 262 Milyon TL olan e-ticaret hacmi 2012 Yılında 30 milyar liraya ulaştı. Bunun için iş dünyasının kapılarını bir an önce bilişime açması gerekiyor ” dedi.

Prof. Dr. Şule Özmen KOBİ’lerin internette erişilebilir olmalarının, sanal dünyada yer almalarının, onlara neler kazandırabileceğini katılımcılarla paylaştı. Türkiye'de birçok işletmenin internetten yararlanarak satışlarını arttırmayı istediğini ama bunu nasıl yapacağını bilmediğini söyleyen Özmen, KOBİ’lerin internet ortamında ki potansiyeli görüp doğru adımlar atarak hedefe ulaşmaları gerektiğini belirtti. Bursa’daki sadece Facebook kullanan bir milyonun üzerinde insan olduğunu ifade eden Özmen sözlerine şöyle devam etti: "İşletmeler, hedef gruplarına göre sosyal medyada var olabilir ve erişilebilirlik oranlarını yükseltebilirler. İnternet dünyasında kişilerin hobileri, medeni durumu, yaşı, ilgi duyduğu ürünler hakkında bilgi sahibi olup bu bilgi eşliğinde iş insanları firmalarına yön verebilir."

ÇOŞKUN: ERİŞİLEBİLİRLİKTE ANAHTAR KELİMELER ÖNEMLİ

İşletmelerin sitelerinde mutlaka doğru anahtar kelimeleri yerleştirmesi gerektiğini kaydeden Artıiki Teknoloji Genel Müdürü Ceyhun Sezer Çoşkun, firmaların anahtar kelimelerin doğru kullanması halinde ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik seviyesini arttırabileceğini dile getirdi. Web adreslerinin arama motorlarından üst sıralarda yer almasının çeşitli kriterleri olduğunu belirten Coşkun, "Sizi iki üç ay içerisinde aramalarda en üst sıraya çıkaracağım diyen firmalara fazla güvenmeyin. Burada yapılan hileler arama motorlarınca tespit edildikten sonra şirketinizin web adresi arama motorunca engellenip, aramalarda hiç çıkmama gibi ağır bir durumla karşı karşıya kalabiliyor." şeklinde konuştu.

Panelin oldukça verimli geçtiğini dile getiren BUGİAD Bilişim ve Otomasyon Komitesi Başkanı Mustafa Çalışkan, "Komite olarak hedeflerimizden bir tanesi önce üyelerimize daha sonra tüm Bursa iş dünyasına, bilişim sektörünün önemimi anlatmak. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz bu organizasyona gösterilen yoğun ilgi bu hedefe ulaşmada bizleri umutlandırdı." diyerek, programa katılan konuşmacılara, katılımcılara ve emeği geçen tüm herkese teşekkür etti.

CİHAN

Yorumlar