İş dünyası HSYK değişikliğine tepkili

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştirmeyi öngören yasa tasarısına bir tepkide iş dünyasından geldi.

Google Haberlere Abone ol
İş dünyası HSYK değişikliğine tepkili

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştirmeyi öngören yasa tasarısına bir tepkide iş dünyasından geldi.

    Kahramanmaraş Lider İş Adamları Derneği (KALİDA) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gemci, yeni tasarının yargının kilitlenmesine sebep olacağı uyarısında bulundu. Bağımsız hareket etmesi gereken yargının bütünüyle bir bakanın emrine verilmesine tepki gösteren Gemci, yasa tasarısının TBMM genel kurulunda bir oldu-bittiyle Meclis'ten geçirme gayretinin endişe verici olduğunu belirtti.

    Hükümetin AB reformları kapsamında 2010 yılında yaptığı referandumda halkın yüzde 58’inin desteğini aldığını ve muhalefetin bu duruma karşı çıktığını hatırlatan Gemci, “O dönemde bir hukuk talebini şimdi 'evet' diyenlerin istememesi ülkenin geldiği acı duruma işaret etmektedir. Referandum sürecinde yargı için yapılan açıklamalara bakıp sivilleşme, özgürlüklerin genişletilmesi, şeffaflık ve hukukun üstünlüğü gibi konularda neler söylendiğine bakıp bir kez daha vicdan muhasebesi yapılmalıdır. Son hadiseler, milletin ortaya koyduğu iradeye saygısızlık ve vefasızlık değil midir?” dedi.

    Bir gecede kanunları değişen bir ülke imajının, dış yatırımcı ve dünyanın birçok ülkesinde ticaret yapan işadamlarına olumsuz yansıyacağını ifade eden Gemci, “Yaşanan gelişmelerin sonuçları iyi hesap edilmeli. Reformlar sürecinin ardından büyük bir kalkınma hamlesi gösteren ülkemizin uluslar arası arenada ekonomik ve ticari faaliyetlerinin kan kaybetmesine müsaade edilmemelidir. Ülkemizin dünyada hukuk garantisi olmayan ülkelerden olma algısına mahkûm edilmesi, ekonomik faaliyetleri daraltacak, dünyaya açılımı zorlaştıracak; finansman, güven ve yatırım kaybına uğramasına neden olacaktır.” diye konuştu.

    Türkiye’nin ekonomik ve siyasal alanda sıkıntılı bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Gemci, “Herkesi hayrete düşüren operasyonlar ve onu takip eden süreçte hukuk ihlalleriyle sarsılan ülke gündemi, şimdi de bağımsız yargının bünyesinde yapılmak istenen riskli bir değişikliğe şahit olmaktadır. Ardı arkası kesilmeyen hatalar yüzünden demokratik kazanımlar kaybediliyor, ülke kimi basın mensupları ve bürokratların yanlış rotasında dipsiz bir sahile sürükleniyor.” şeklinde konuştu.

    Yaşanan olayların, ülkenin son 10 yılda elde ettiği demokratik kazanımların kaybetmesine sebep olacağını dile getiren Gemci şöyle konuştu: “Türkiye 2 adım ileri, iki adım geri hareket eden ülke görünümüne düşürülmemelidir. Ülkemize bir dolar daha kazandırabilir miyiz? düşüncesiyle çalışan, risk alan ihracata ve yatırıma önem veren sanayicinin ihtiyaçlarını karşılayacak AB standartlarında bir hukuk düzenlemesine ihtiyaç varken, referandumla elde edilen demokratik hakların bile geri alınmasına yönelik politik hamleleri anlamakta güçlük çekiyoruz.”

    Bazı yayın organlarının yanıltıcı haberlerle toplumu ayrıştırma çabası içerisinde olduğunu kaydeden Gemci, “Yalan-yanlış haberlerle toplumu ayrıştırmaya çalışan bir grup medya, yangına daha fazla odun taşımanın peşinde koşarken adalet, insaf ve hukuk tanımayan bu asparagas haber kaynaklarına vicdan sahibi olduğunu bildiğimiz kişilerin cevap vermeyip suskunluk orucuna girmeleri de esef vericidir.” değerlendirmesinde bulundu.

    Emniyet, yargı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaşanan kadro değişikliklerine de değinen Gemci, “Hukukun olduğu her demokratik ülkede kuvvetler ayrılığı, yargının yürütmeden bağımsız hareket etmesi, insan haklarının korunması ve eşitlik gibi ilkeler tüm siyasi anlayışların ortak kabulüdür. Ülke çapında bir personel ve bürokrat kıyımına dönüşen hadise bütün dünyada ülkemizin demokratik, reformist ve kalkınma yolunda olan imajıyla çelişmektedir.” ifadelerini kullandı.

    İktidar ve muhalefet partilerini yargıya sahip çıkmaya davet eden Gemci, sürecin, alanında uzmanı akademisyenler ve STK temsilcileriyle oluşturulacak bir platformda enine boyuna tartışıldıktan sonra karar verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar