İranlı öğretim üyesinden tepki çeken sözler

İran Takistan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Asadullah Athari, "Sayın Erdoğan, geçmiş tarihini kabulleniyor. Ve Ermenilerle verdiği son beyanları çok büyük bir davranıştır. Bu alanda yapılan çok büyük bir adımdır." dedi. Athari ayrıca,...

Google Haberlere Abone ol
İranlı öğretim üyesinden tepki çeken sözler

İran Takistan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Asadullah Athari, "Sayın Erdoğan, geçmiş tarihini kabulleniyor. Ve Ermenilerle verdiği son beyanları çok büyük bir davranıştır. Bu alanda yapılan çok büyük bir adımdır." dedi. Athari ayrıca, Türkiye'de azınlıklar bulunduğunu belirterek, 'Türkler' ifadesi yerine 'Türkiye' ifadesinin kullanılmasını tavsiye etti.

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ve İran İslam Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı tarafından Bursa'da Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlenen "8. Türkiye - İran Tarihi ve Kültürel İlişkileri Sempozyumu"nun ikinci oturumu gerçekleştirildi. Doç. Dr. Gökhan Bolat'ın başkanlığını yaptığı oturumda konuşan Tebriz Üniversitesi Öğretim Üyesi Abbas Gadimi Geydari, "İran ve Osmanlı; Moderniteye Karşı Ortak Reaksiyonlar ve Deneyimler" konulu sunum yaptı. Tebriz Üniversitesi Öğretim Üyesi Gholam Ali Pashazadeh, "19.Yüzyılın İkinci Yarısında İranlı ve Osmanlı Düşünürlerin Bakış Açısından İngiltere Sömürgeciliği" başlıklı makalesini paylaştı. Pashazadeh, "İran ve Osmanlının ortak sorunları olmuştur. Uluslararası ilişkilerde bu sorun yaşanmıştır. Biz var olan sorunlar konusunda işbirliği ve fikir birliği yaptık bundan sonrada yapmalıyız." dedi.

Takistan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Asadullah Athari, "Adalet ve Kalkınma Partisi ve İranlı İslamcıların Kültürel Moderniteye Bakışları" konulu sunum yaptı. Türkiye konusunda en büyük korkusunun, Türkiye’nin Pakistanlaşması olduğunu söyleyen Athari, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Ermeniler'in torunlarına geçmiş olsun mesajı yayınlamasına atıfta bulunarak, Erdoğan'ın geçmişini kabul ettiğini savundu.

"PATRİOT FÜZELERİNDEN KAYGILIYIZ"

"Patriot füzelerinin kovuşturulması bizi kaygılandırıyor" diyen Athari, şunları dile getirdi: "İran ve Türkiye Ortadoğu’nun iki büyük ülkesi olarak bölgeyi yönlendirebilirler. İran ve Türkiye sanayi üretimleri olmadıkları için batı etkisinde kalmışlar. Bu bizim ortak geleceğimiz midir kaderimiz midir bilmiyorum? Türkiye ev İran'ın ortak bir noktası var. Batı standartlarını kabul edecekler ve uluslar arası ilişkilere katılacaklar. Türkiyeli çocuklar, AK Partili, Türkiyeli diyorum, Türk demiyorum. Bütün etnik kökleri içine alacak şekilde ve İranlı çocuklar, hem İran'da ve yeni Türkiye'de yenilikçi gruplar İslamiyet'i yenilik yapmak için kullanmak istediklerini ilan ediyorlar."

"TÜRKLER DEMEK DOĞRU DEĞİL, TÜRKİYE DEMEK DOĞRU"

Azınlıklar konusuna değinen Athari, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkler demek doğru değil, aslında Türkiye doğrudur. Bir çok azınlık yaşıyor burada. Diğeri denilen kesimler tekrar Türkiye'ye kazandırılıyorlar ve Türkiye vatandaşı oluyorlar. Bu da Türkiye'de istikrara sebep olmuştur. Türkiye'de geçmişte yaklaşık binlerce kişi ölmüştür hem askerlerden hem karşı taraftan. Siz Kürtlere bir şey verdiğiniz de aslında lütuf yapmamışsınızdır, haklarını vermişsinizdir."

"ERDOĞAN GEÇMİŞ HATALARI KABULLENİYOR"

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçmişini kabullendiğini ileri süren Athari, "Sayın Erdoğan, geçmiş tarihini kabulleniyor. Ve Ermenilerle verdiği son beyanları çok büyük bir davranıştır. Bu alanda yapılan çok büyük bir adımdır. Diğer ülkelerde öğreniyorlar. Eğer etnik ve dini gruplara karşı bir hata yapmışlarsa bunu tekrar etmeyeceklerini beyan etmeli ve özür dilesinler. Türkiye Suriye konusunda tekrar hata yapıp özür dilemek zorunda kalmasın. Biz bunu istemiyoruz." diye konuştu.

OTURUM BAŞKANI BOLAT'TAN ATHARİ'YE İTİRAZ

Athari'nin sözlerine itiraz eden oturum başkanı Doç. Dr. Gökhan Bolat, Başbakan Erdoğan'ın Ermenilere verdiği taziye için, "Açıklamalar bir hatanın kabulü anlamında değil, sadece ortak acılar için, yaşayan onların torunlarına bir başsağlığı dilemeydi." ifadelerini kullandı.

Azınlıklar konusundaki ifadelere de itiraz eden Bolat, şunları söyledi: "Elbette her ülkede azınlıklar vardır, farklı kültürde insanlar yaşamaktadır. Türkiye'de bununla ilgili çeşitli adımlar atmaktadır. Azınlıkları ele aldığımızda İran'da da vardır. Hiçbir ülkenin bu konuda tam olduğunu söyleyemeyiz. Azınlık meselesi ile ilgili yanlış anlaşılma olmaması adına bunu belirtmek isterim." CİHAN

Yorumlar