İran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eleştirisine Sert Yanıt

Erdoğan'ın 'İran, bölgeyi adeta kendine domine etmenin gayreti içerisindedir' çıkışına yanıt veren İran Dışişleri Bakanı 'Hırslı politikalarınızı barış için kullanın' dedi.

Google Haberlere Abone ol
İran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eleştirisine Sert Yanıt

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'ın bölgedeki tutumunu eleştiren ifadelerine İran'ın tepkisi katı oldu.

İran ve dünya güçleri içerisinde Tahran'ın nükleer programı meselesinde yürütülen müzakereler kapsamında İsviçre'nin Lozan şehrinde bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran'ı eleştiren sözlerini değerlendirdi.

'HASARLARA NEDEN OLANLARIN...'

İran devlete televizyonunun haberine göre, Zarif, ' Stratejik hatalar ve hırslı politikalarla alanda onarılmaz hasarlara sebep olanların, mesul politikalar benimseyerek kapasitelerini sulh ve huzurun sağlanmasında kullanmaları iyi olur' diye konuştu.

'TÜM ÜLKELER İSTİKRAR İÇİN HAREKET ETMELİ'

İranlı bakan, 'Türkiye'yle ayrıcalıklı alanlardaki stratejik ilişkilerimize kocaman ciddiyet verip saygı duymaktayız. Mevcut koşullarda bütün devletler alanda istikrarın sağlanması için devinim etmeli' dedi.

Zarif, 'İran, Yemen'in toprak bütünlüğünün sağlanması ve bu ülkeye istikrar ve güvenliğin dönmesi için bölgedeki bütün kardeşlerinin katılımıyla bu ülkedeki muhtelif guruplar arasındaki diyalogu kolaylaştırabilir' ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile düzenlediği matbuat toplantısında Yemen'deki gelişmeler ve İran'ın Yemen'deki vakalara ait tepkisi için 'Şu anda askeri konu için herhangi bir şey söylemiyorum. Söylemem de doğru değildir. Ama lojistik meselesinde istihbarat meselesinde her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu açıkladım. Bugüne kadar alanda bulunan gelişmeler, Yemen'de bulunan gelişmeler tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştır. İran'ın izahatsı doğaldır. İran'ın böyle bir izahat yapması şu esas kadar Irak'ta Suriye'deki gelişmelerde de kendisini göstermiştir. Burada İran alanı kendine domine etmenin gayreti içerisindedir. Buna müsade edilmektedir mi? Bu alanda çok sayıda ülkeyi bizi de Körfez yurtlarını de hepsini keyifsiz etmeye başlamıştır. İran'ın bu bakışının değişmesi lazım. Yemen'den kuvveti gücü neyi varsa çekmesi lazım. Aynı biçimde Suriye'den Irak'tan çekmesi lazım. Bu devletlerin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir' biçiminde bir izahat yapmıştı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar