İran Yemen'e Silah Yardımında Bulunmayacak

Suudi Arabistan'ın önderliğinde Yemen'e karşı başlatılan operasyona karşı çıkan İran, Yemen'e silah yardımında bulunmayacak. İran, bölgeye tıbbi yardımda bulunacak.

Google Haberlere Abone ol
İran Yemen'e Silah Yardımında Bulunmayacak

İran Yemen'deki hava saldırılarında yaralananları ülkesinde tedavi edebileceğini açıkladı. Tahran yönetimi bununla birlikte Yemen hükümetinin istemesi biçiminde bu ülkeye tıbbi katkı ve tabip göndermeye hazır olduğunu bildirdi.

'YARDIM TALEP EDERLERSE GÖNDERİRİZ'

İran sıhhat bakanlığı, Yemen'e karşı Suudi Arabistan önderliğinde yapılan hava saldırıları üstüne bugün bakanlıkta bir toplantı yapıldığını duyurdu. Toplantının peşinden yapılan izahatda, 'devrim hükümeti' şekilde bilinen Yemen hükümetinin talepte bulunması biçiminde İran'ın bu ülkeye katkı gönderebileceği kaydedildi. Tahran, bununla birlikte saldırılarda yaralanan Yemenlileri ülkelerindeki hastanelerde tedavi etmeye de hazır olduğunu söyledi.

52 YEMENLİ TAHRAN'DA TEDAVİ GÖRÜYOR

Tahran yönetimi Yemen'deki bir cami saldırısında yaralanan 52 kişiyi 23 Mart'ta tedavilerine devam edilmek üzere İran'a getirmişti. Yaralılar şu an Tahran'daki bir hastanede tedavi ediliyor.

'KENDİLERİNİ KORUMAK İÇİN YETERLİ SİLAHLARI VAR'

Öte yandan Suudi Arabistan'ın Yemen'de Şii Husilere karşı giriştiği hava saldırılarının peşinden ülkeye kara operasyonu başlatılıp başlatılmayacağı ve İran'ın buna ne reaksiyon vereceği sorusu gündeme yerleşirken, Iran Press Genel Yayın Yönetmeni Emad konuyu Sputnik'e değerlendirdi. Emad, 'Yemenlilerin çıkarlarını korumak için yeterli miktarda silahı var' dedi.

Suudi Arabistan'ın on ülkenin desteğini arkasına alıp Yemen'de İran sebebi ile desteklendiği iddia edilen Husilere karşı başlattığı 'Kararlılık Operasyonu', Tahran'dan reaksiyon görmüştü. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Yemen'deki operasyonun sadece daha çok kan dökülmesine ve şahısların katledilmelerine yol açacağını söylerken, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marzieh Afkham da operasyonu 'işgal' şekilde tanımlamıştı.

'İRAN'IN YEMEN'E YARDIM ETMESİ YÖNÜNDE BİR İHTİYAÇ YOK'

Sputnik'e konuşan Iran Press Yayın Yönetmeni Abşehas Emad ise Yemen'de bir kara operasyonu başlatılsa dahi İran'ın herhangi bir müdahalede bulunmasını beklemediğini sebebi ise Yemenlilerin çıkarlarını savunabileceğini söyledi:

'Suudi Arabistan'ın Yemen'e kara operasyonu düzenlemesi ikinci bir kocaman kusur olur. Bu hatalardan ilki Yemen'e hava düzenlenen operasyonuydu. İkinci bir kusur yapılıp kara operasyonu düzenlenirse bu direkt 'işgal' anlamına gelir. Bundan evvela hiç bir memleket Yemen topraklarında kendi çıkarlarına ulaşamadı. Bu sebeple İran'ın herhangi bir şekilde vakaya müdahale edip Yemen'e katkı etmesi anlamında bir gereksinim yok. İran, ülkede Suudi Arabistan öncülüğünde bir kara operasyonu başlatılması durumunda, Yemenlilerin buna karşı koyabileceğini biliyor. Suudi Arabistan'ın da bu halden nasıl çıkabileceğini daha iyi düşünmesi ve bu silahlı operasyona girişmemesi gerekirdi.'

'İRAN YALNIZ SİYASİ DESTEK VERİR'

İranlı gazeteci Emad, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Tahran bekleneceği benzeri Yemen halkına elinden geldiğince politik katkı sunacak. Diğer taraftan İran'ın askeri katkı sunması ve ya silah katkısı yapması pek mühtemel değil. O sebepten Sana'nın böyle bir kaygı taşımasına lazım yok. Verilen bilgilere oranla Yemen'deki silah cephaneliği ve bilhassa de Kalaşnikof tüfeklerin sayısı memleket nüfusunun üç katından fazla. Riyad, Yemenlilerin bu cephaneyle ülkeye henüz Sovyetler Birliği devrinde sevk edilen Kalaşnikof ve RPG tipi roketatarlarla- 2009 yılında Suudi Arabistan birliklerini başarıyla art püskürttüğünü gayet iyi biliyor. Şu anda da aynı bir hal yaşıyoruz. Kısacası, Yemenlilerin çıkarlarını korumak için yeterli miktarda silahı var.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar