İran tehlikesi bahane Suud'a silah satışı şahane

ABD Başkanı Donald Trump, İran yönetimi bir canavar gibi göstererek Suudi Arabistan'ı da korunup kollanması gereken bir ülkeymiş gibi göstermesinin ödülünü önümüzdeki günlerde yapacağı 100 milyar dolarlık silah satışıyla alacak. Suud yönetimi ise İran'a karşı ABD gibi bir devletin desteğini almaktan memnun görünüyor. 

Google Haberlere Abone ol
İran tehlikesi bahane Suud'a silah satışı şahane

Mustafa Güneş - Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkan seçilmeden önce sık sık Suudi Arabistan'ı övmesi, onu koruyup kollayacaklarını söylemesi, ardından "bizi maddi olarak desteklemiyor" şeklinde sitemlerde bulunması ve son olarak da ilk yurt dışı ziyaretini bu ülkeye yapmasının altındaki gerçek neden ortaya çıktı. Trump'ın bu yoğun ilgisinin altında 100 milyar dolar yatıyor. Diğer Amerikan başkanlarının aksine ilk ziyaretini İsrail ya da Vatikan'a yapmak yerine Suudi Arabistan'a yapmaya hazırlanan Donald Trump'ın bu ziyaretinin "ödülü" 100 milyar dolarlık silah satışı olacak. ABD Başkanı Trump'ın Suudi Arabistan ile bu alış verişi yaparken İran kozunu kullanması da dikkatlerden kaçmıyor. İran'ın bölgede büyük bir tehdit olduğunu ileri süren Trump, kendisiyle aynı fikirde olduğunu savunduğu Suud yönetiminin İran konusundaki endişelerini paylaşmanın ödülünü de böylece almış oluyor. 

Trump'ın önümüzdeki Cuma günü gerçekleşmesi beklenen ziyaretinde, ABD hazinesini dolduracak anlaşma için imzalar atılacak. Silah, gemi, bakım, hava savunma sistemleri ve deniz güvenliğini kapsadığı belirtilen anlaşma çerçevesinde Suudi Arabistan, ABD'den F-15 jetleri, hava savunma sistemleri ve kontrol sistemleri de satın alacak. Anlaşmayla beraber ABD'nin Suudi Arabistan'a son 10 yılda yaptığı silah satışının 300 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Seçilmeden önce sık sık Suudi Arabistan'a olan ilgisini dile getiren ABD Başkanı Trump, son olarak bir hafta önce Reuters'a verdiği röportajda Washington’un Suudi Arabistan’ı savunmak için ‘çok büyük paralar’ harcadığını belirterek, Riyad'ı Washington'a adil davranmamakla suçlamıştı. Bir yıl önce Wisconsin’de yaptığı bir konuşmada İran'ı kast ederek "Kimse Suudi Arabistan’a karşı bir hareket yapamaz çünkü biz onları koruyup kolluyoruz" diyen Trump, buna karşılık Riyad’ın kendilerine yeterince maddi destek sağlamadığını ve ABD’nin büyük para kaybettiğini ileri sürmüştü. 

SUUD YÖNETİMİ DE ALIŞVERİŞTEN MEMNUN GİBİ

Öte yandan Suudi Arabistan yönetiminin de İran'a karşı desteğini aldığını sandığı ABD Başkanı Trump'ın ziyaretinden ve yapılacak alışverişten son derece memnun görünüyor; hatta ziyareti tarihi olarak nitelendiriyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesine yapacağı ziyareti "tarihi" şeklinde nitelendirerek, ziyaret sırasında 3 zirve gerçekleştirileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Cubeyr, söz konusu ziyarete dair Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliğinde açıklamalarda bulundu. El-Ahbariyye televizyon kanalının internet sitesinde yayımlanan açıklamalarda Cubeyr, bir ABD Başkanının ilk yurt dışı ziyaretini İslam ülkesine yapacak olmasını "tarihi" şeklinde nitelendirdi.

"İkili zirve, Körfez ülkeleriyle bir araya geleceği zirve ve İslam ülkeleri liderleriyle görüşeceği zirve" olmak üzere Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde 3 zirvenin gerçekleşeceğine dikkati çeken Cubeyr, "Bu, ABD ile Arap ve Müslüman ülkelerin bir ortaklık kurabileceği yönünde dünyaya açık bir mesajdır." dedi.

SUUD YÖNETİMİNE SAYGI MI PARA MI?

Ziyaretin ABD, Arap ve Müslüman ülkelerin terör ve aşırılıkla mücadelede iş birliğini geliştirmesini, bölge ve dünya için büyük faydaları olmasını beklediğini dile getiren Cubeyr, ABD Başkanı Trump'ın bu ziyaret kararını, "bölgede ve dünyada güvenlik ve istikrarın güçlenmesi için çaba sarf eden Suud yönetimine saygının bir ifadesi" şeklinde değerlendirdi.

ABD'nin dünyadaki rolünü geri almak istediğini, bunun da ABD'nin müttefikleri tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Cubeyr, şu ifadeleri kullandı:

 "ABD ayrıca terör örgütü DEAŞ ile terörist grupları bitirmek, İran'ın bölgedeki gayrimeşru faaliyetlerini önlemek istediğini ifade etti. ABD'nin müttefikleri de bu konularda aynı şeyleri istiyor."

Cubeyr, "Suudi Arabistan İslam'ın beşiğidir. Haremin hizmetçisidir. Suudi Arabistan olmadan terör ve aşırılığı yenilgiye uğratmak mümkün değil. Suudi Arabistan, İran'ın illegal faaliyetlerine karşı olan ülkelerin başında geliyor. Aynı şekilde Suud yönetimi DEAŞ'la mücadele eden ülkelerin de başında yer alıyor." diye konuştu.

ABD Başkanı olarak ilk yurt dışı ziyaretlerim Suudi Arabistan, ardından İsrail ve ondan sonra da Roma'ya (Vatikan) olacak. 

Bu ziyaretler NATO ve G7 toplantılarının hemen öncesinde gerçekleşecek.

Suudi Arabistan'ın İkinci Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman mart ayında Trump ile Beyaz Saray'da buluşmuştu. 

Suudi Prens'in danışmanının ifadesine göre iki isim 'İran’ın bölgeye teşkil ettiği güvenlik tehlikesi' konusunda hemfikir olmuştu.

Yorumlar