İran'da Türkiye-Doğu Azerbaycan Ticaret ve Yatırım Konferansı

"Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda her iki ülkenin yöneticileri irade ortaya koymuştur. Biz iş adamları olarak bu iradeyi gerçekleştirmek için çaba göstermeliyiz."

Google Haberlere Abone ol
İran'da Türkiye-Doğu Azerbaycan Ticaret ve Yatırım Konferansı
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ( DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi Eşbaşkanı Bilgin Aygül, "Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda her iki ülkenin yöneticileri irade ortaya koymuştur. Biz iş adamları olarak bu iradeyi gerçekleştirmek için çaba göstermeliyiz." dedi.

Türkiye’nin Tebriz Başkonsolosluğu, Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası ve Türkiye-İran İş Konseyi iş birliğiyle Doğu Azerbaycan eyaletinin merkez şehri Tebriz'deki, Tebriz Ticaret Ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen Türkiye-Doğu Azerbaycan Ticaret ve Yatırım Konferansı'nda konuşan Bilgin, "Türkiye ve İran, Ortadoğu'nun 150 milyon nüfuslu iki önemli ülkesidir. Hedefimiz ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak ve 3'üncü ülkelerde iş birliği içerisinde çalışmaktır."
ifadelerini kullandı.

"İlişkiler bölgeye refah ve barış getirecek"

Ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önünde hiçbir engelin bulunmadığını belirten Bilgin, "İki ülkenin ilişkilerini geliştirmesi bölgeye refah ve barış getirecektir. Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda her iki ülkenin yöneticileri irade ortaya koymuştur. Biz iş adamları olarak bu iradeyi gerçekleştirmek için çaba göstermeliyiz." diye konuştu.

İran-Türkiye İş Konseyi Başkanı Reza Kami, İran'a uygulanan yaptırımlar zamanında iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüksek olduğu gibi, yaptırımların kalkması sürecinde de karşılıklı ticareti arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Kami, "İki ülke arasındaki ilişkiler her zaman güçlü oldu. Fakat görünmez bazı eller Türkiye-İran ekonomik ilişkilerini engellemeye çalıştı. Bu engellemeler, yapılacak bu gibi ortak çalışmalarla etkisiz hale getirilecektir." şeklinde konuştu.

"Türkiye büyük aşamalardan geçti"

Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Samed Hasanzade Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la önemli aşamalardan geçtiğini ifade etti.

Hasanzade, "İran halkı Türk halkının ne kadar gayretli olduğunu bilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hikmetli önderliğiyle Türkiye büyük aşamalardan geçti. Mantıklı davranarak önemli başarılara imza attı." dedi.

Türkiye’nin Tebriz Başkonsolosu Çağlar Fahri Çakıralp, Türkiye ve İran'ın bölgenin güçlü iki ülkesi olarak sahip oldukları tarihi ve kültürel ortaklıklarla daha fazla iş birliği yapma potansiyeli taşıdıklarını belirtti.

Bu programı Türk iş adamlarının önemli yatırım ve projeleri yakından görmeleri amacıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Çakıralp, "Konferansın, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerine katkı sağlamasını temenni ediyorum." dedi.

Doğu Azerbaycan Valisi İsmail Cabbarzade de iki ülkenin komşuluğun ötesinde akraba olduğunu ifade etti. Cabbarzade, "Ben Vali olarak bir ayda İran ve Türkiye vatandaşlarından en az 10'unun nikah akitlerini imzalıyorum. Biz komşuluğun yanı sıra artık akraba da olduk." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından iki ülke iş adamları arasında karşılıklı görüşmelere geçildi.

Türkiye'den 60'ın üzerinde iş adamının katıldığı programın ikinci gününde Aras Serbest Ticaret Bölgesinin ziyaret edilmesi bekleniyor.

Yorumlar