İran Büyükelçisi Bikdeli: Gücümüzü rekabet için değil, birlik için harcamalıyız

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, İran ile Türkiye’nin güçlerini rekabet için harcamamaları gerektiğini savunarak yeni dünya düzeninde rol oynamak isteniyorsa iki ülkenin güç birliği yapması gerektiğini söyledi. Bikdeli,...

Google Haberlere Abone ol
İran Büyükelçisi Bikdeli: Gücümüzü rekabet için değil, birlik için harcamalıyız

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, İran ile Türkiye’nin güçlerini rekabet için harcamamaları gerektiğini savunarak yeni dünya düzeninde rol oynamak isteniyorsa iki ülkenin güç birliği yapması gerektiğini söyledi. Bikdeli, Suriye’de yapılacak seçimler için ise ‘‘Suriye’de siyasi çözümü isteyen herkes bu ülkedeki seçimi desteklemesi lazım’’ ifadelerini kullandı.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Kameralara kapalı bölümde gündeme dair görüşlerini aktaran Bikdeli, dünyanın şuanda bir geçiş dönemi içerisinde olduğunu ifade ederek ‘‘Biz İranlılar ve siz Türkler geçiş sürecinin anlamını başka milletlerden çok daha fazla biliyoruz. 19 ve 20. asırdaki geçiş sürecinde topraklarımızı kaybettik. Eğer dikkatli olmazsak bu geçiş sürecinin sonunda bize düşen pay ya çok az olacaktır ya hiç olmayacaktır. Bu süreç içerisinde bizler gücümüzü ve kapasitemizi kesinlikle birbirimize rekabet için kullanmamız gerekiyor. Tam tersine güç birliği içerisinde daha sonra oluşacak düzende rol oynamaya kullanmamız gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı. İran’da Türkiye ile dostane ilişkiler geliştirmek adına kutsal bir fikir birliğinin oluştuğunu kaydeden Bikdeli, ülkesindeki tüm çevrelerin Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesinin çok yönlü kazanç olduğuna inandığını aktardı. Büyükelçi, ‘‘Şayet, bunun aksini düşünler de var ise ülkemizde, onları kolaylıkla büyük bir çember içerisine alıp etkisiz hale getirebiliriz.’’ dedi.

‘ENERJİ ALANINDAKİ İŞBİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMENİN YOLLARINA ODAKLANMAMIZ LAZIM’

İran’ın Türkiye ile işbirliği alanlarının başında enerji sektörünün geldiğini ifade eden Büyükelçi Bikdeli, Türkiye’nin enerji ihtiyacının giderilmesi hususunda komşu olmasından dolayı birinci tedarikçinin İran olması gerektiğini aktardı. İran doğalgazın Türkiye’ye pahalıya satılması konusunda ya müzakerelerin gerçekleştirilmesini istediklerini ya da tahkim yoluna başvurulması gerektiğini ifade eden Bikdeli, ‘‘Bu iki olaydan birisi gerçekleşecek. İşin sonucu nasıl neticelenecekten ziyade enerji alanındaki işbirliklerimizi nasıl daha geliştirebiliriz diye buna odaklanmamız lazım.’’ ifadelerini kullandı.

‘SURİYE’DE SİYASİ ÇÖZÜMÜN İLK ADIMI ATEŞKES İLAN EDİLMESİDİR’

Suriye’deki gelişmelerin bölge ülkelerini yakından ilgilendirdiğini kaydeden İran Büyükelçisi Bikdeli, Türkiye ile İran’ın işbirliğinin Suriye halkının sorunlarını çözme adına büyük yararı olacağına inandığını vurguladı. Suriye rejimin nükleer silahlar konusunda elinden gelen işbirliğini gösterdiğini savunan Bikdeli, ‘‘Suriye sorunu kesinlikle askeri çözüm yoluna sahip değildir. Sadece siyasi siyasi yöntemlerle çözülebilir. Siyasi çözümün de ilk adımı ateşkes ilan edilmesidir. Ateşkesin de uygulanması için ülkeye silah gönderilmesi ve terörün desteklenmesi biran önce son bulmalıdır.’’ dedi.

‘SURİYE DEVLETİ, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAK İÇİN SAVAŞIYOR’

5 Haziran’da yapılması öngörülen Suriye’deki seçimlere de değinen İran Büyükelçisi Bikdeli, ‘‘Suriye’deki seçim kesinlikle bu ülkenin iç meselesidir. Suriye’de siyasi çözümü isteyen herkes bu ülkedeki seçimi desteklemesi lazım. Seçime karşı çıkmak kesinlikle demokratik dayanağa sahip değildir. Suriye devleti, toprak bütünlüğünü korumak adına teröristlerle savaşmaktadır. Siyasi alandaki meşrutiyetini korumak adına da çaba göstererek seçime gidecektir. Suriye’de barışçıl bir şekilde istikrarı korumak adına kesinlikle Suriye devletinin bu girişimini desteklememiz lazım.’’ diyerek muhalif kanattan da adayların bulunduğunu söyledi.

‘SURİYELİ MÜLTECİLER SINIR KAPILARINDA OY KULLANABİLECEK’

Suriye’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimin barışın tesisi için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Bikdeli, konsolosluk olan ülkelerde Suriyeli vatandaşların oy kullanabileceğini kaydetti. Suriyeli mültecilerin oy kullanıp kullanamayacaklarının sorulması üzerine isim zikretmeden konsolosluğun olduğu ülkelerde oy kullanılabileceğinin tekrarlayan Büyükelçi, ayrıca sınır kapılarında da sandıkların kurulacağını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar