Irak'taki Türkler yurda dönüyor

Irak'ın Musul kentinde yaşananlar ve Dışişleri Bakanlığı’nın Türk vatandaşlarını bölgeden ayrılmaları konusunda uyarması üzerine bölgeye çalışmaya giden Türkler, yurda dönüyor. Eşyalarını bırakarak acele şekilde uçağa bindiklerini...

Google Haberlere Abone ol
Irak'taki Türkler yurda dönüyor

Irak'ın Musul kentinde yaşananlar ve Dışişleri Bakanlığı’nın Türk vatandaşlarını bölgeden ayrılmaları konusunda uyarması üzerine bölgeye çalışmaya giden Türkler, yurda dönüyor. Eşyalarını bırakarak acele şekilde uçağa bindiklerini ifade eden işçiler, Bağdat dışında çalışan arkadaşlarının çok perişan durumda olduklarını söyledi.

Musul'da yaşananlar, IŞİD'in konsolosluk baskını ve Irak'ta kaçırılan Türk rehineler gibi gelişmeler üzerine Irak’ta görev çalışmaya giden Türkler, yurda gelmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı, Irak'ta bulunan veya bölgeye seyahat eden Türk vatandaşlarının mümkün olan en kısa sürede bölgeden ayrılmaları ve bölgeye seyahat etmekten kaçınmaları konusunda uyarmıştı. Bunun üzerine Irak’ta çalışmak için giden çok sayıda Türk vatandaşı dönme kararı aldı. Bir inşaat şirketinin çalışanları ilk dönenler arasında yer aldı. Uçak iner inmez Türk vatandaşları telefonlarına sarılarak ailelerine bilgi verdi.

İnşaat şirketinde proje müdür asistanı olan Zeki Cüneydioğlu, son 10 günde IŞİD’in bu kadar çabuk ilerlemesinin halkı tedirgin ettiğini söyledi. Bölgede aşırı derecede bilgi kirliliği bulunduğunu kaydeden Cüneydioğlu, “Orada yaşanan gerçekleri burada anlatılıyor. Orada anlatılmıyor. Halk yaşananların farkındalar. Bağdat’ın dışında, Kerkük ve Musul’da yaşayan arkadaşlar çok perişanlar. Kendileri hala oradalar. Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısının ardından hemen ayrılma kararı aldık. Eşya fazla almadık. Eşyalarımız hepsi orada kaldı. Ailelerimiz çok tedirgin. Uçak iner inmez 40 telefon geldi. Oruç tutacaklar olanlar, zılgıt çekecek olanlar var.” dedi.

'KORKUDAN İSİMLERİNİ DEĞİŞTİRENLER OLUYOR'

Yaşananlardan dolayı insanların korkuya kapıldığını dile getiren Cüneydioğlu, “Millet korkuyor. İsimlerini değiştirenler oluyor. Çünkü isme göre hareket ediyorlar. Allah yardımcıları olsun. Televizyonlardan ve yerel halktan kafa kestikleri haberlerini alıyoruz. Yerel halkın korkmasından dolayı biz daha da korkmaya başladık.” diye konuştu.

İnşaat şirketinde çalışan Türkmenlerden Ali Mehmet de, “Kerküklüyüm, Bağdat’ta çalışıyorum. Can güvenliği olmadığı için kendi memleketime gidemedim. Allah razı olsun proje müdürümüz bırakmadı, bizi Türkiye’ye getirdi.” ifadesini kullandı.

Mehmet Ali Erağca ise, bölgede yönlendirecek yetkili olmadığını ifade etti. Belediyeden birkaç kişi de kendilerini ayrılmaları konusunda uyardığını dile getiren Erağca sözlerini şöyle tamamladı: “Havalimanına yakın olduğumuzdan rahatlıkla uçağa geçip geldik. Kerbela tarafından Bağdat tarafına ulaşamayan Türkler var. Onlarla telefonlaşıyoruz. Yollar kapılı, Bağdat’ın merkezi haricinde dışında ulaşmak çok zor.”

CİHAN

Yorumlar