Irak'taki Krizler, Kürt Kıyafetine İlgiyi Azalttı

Irak'ta her nevruz öncesi büyük talep alan geleneksel Kürt kıyafeti, şal ve şapıkaya bu sene savaş şartları ve ekonomik kriz nedeniyle ilgi azaldı.

Google Haberlere Abone ol
Irak'taki Krizler, Kürt Kıyafetine İlgiyi Azalttı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), her nevruz öncesi iri istek piyasa geleneksel Kürt kıyafeti, şal (pantolon) ve şapık (ceket) bu sene harp koşulları ve ekonomik kriz sebebiyle alaka görmüyor.

Terör örgütü IŞİD'le mücadelede binden çok askerini kaybeden Iraklı Kürtler, baharın gelişini müjdeleyen nevruzu bu sene buruk bir havada kutlayacak. Nevruzun bayram havasından kutlanmayacağı itibarı ile vatandaşlar, 21 Mart'a hususi bir hazırlık yapmadı. Bu da kişilerin nevruzda giymek için hususi şekilde diktirdikleri yöresel Kürt kıyafeti, şal ve şapıka bulunan merakı azalttı.

TALEP YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Erbil'deki tarihsel Kayseri Pazarı'ndaki terzilerden Ömer Hasan, AA muhabirine yaptığı izahatda, geçen yıla nazaran bu sene ilginin yüzde 50 düştüğünü söyledi. IŞİD saldırıları ve ekonomik kriz sebebiyle şimdiye kadar yalnızca 10 elbise siparişi aldıklarını belirten Hasan, çatışmaların ve süren savaşın, işlerini adeta durdurduğunu kaydetti.

'BURUK BİR NEVRUZ OLACAK'

Teröre kurban verilen Peşmergeler kayıplarının yol açtığı acı sebebiyle toplumun iri kesiminin yasta olduğunu, bundan ötürü kutlamaların yapılmayacağını dile getiren Hasan, 'Her tarafta çatışmalar yaşanırken ve bireyler ölürken kimse gelip elbise siparişi vermiyor. Bu sene Kürdistan'da buruk bir nevruz olacak. Geçen zamanlarda nevruza iki ay kala yoğunluktan ötürü sipariş almazdık. Bu sene son güne kadar sipariş alacağız' dedi.

ERBİL HALKI NEVRUZ'A HAZIRLANMIYOR

Abdullah Mustafa (74) ise; ekonomik kriz itibarı ile nevruzda giymek için geleneksel Kürt kıyafeti almayacağını söyledi. Erbil halkının da nevruz için herhangi bir hazırlık yapmadığına dikkati çeken Mustafa, 'Savaşı kazanırsak bu bizim en iri nevruzumuz olur. O süre iri kutlamalar yapabiliriz. Çünkü şu vaziyette çok aşırı sayıda şehit kardeşimiz var. Bunların ailelerine, acılarına saygı hissetmek zorundayız. Yıllardır yaşanan savaşlardan ötürü Kürdistan'daki halkın nerdeyse yüzde 85'inin şehidi var. Bu sebeple valiliklerin nevruz kutlamalarını iptal etmesi çok aşırı isabetli bir karar oldu' halinde konuştu.

ÇOCUKLAR PEŞMERGE KIYAFETİNE İLGİ GÖSTERİYOR

Esnaf Hoşyar Remzi de harp sebebiyle çocukların, Peşmerge kıyafetine alaka gösterdiğini, bundan ötürü daha çok aşırı askeri üniforma sattıklarını kaydetti.

SAVAŞ YÜZÜNDEN KUTLAMALAR İPTAL

Irak'ın Kürt bölgesindeki beyler ve kadınlar, her sene nevruz için hususi bir hazırlık yapıyor. Vatandaşlar, günler öncesinden nevruzda giyecekleri kıyafetlerin siparişini terzilere veriyor. Erkekler, daha çok aşırı siyah ve haki rengi tercih ederken kadınlar, daha renkli ve bol desenli elbiseleri giyiyor. Ancak bu sene IŞİD ile yürütülen harp sebebiyle resmi nevruz kutlamaları iptal edildi. Vatandaşlar da savaşın sebep bulunduğu toplumsal acı sebebiyle nevruzu kutlamayacak.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar