Irak'taki karışıklık Batman'ın ihracatını vurdu

Irak’taki yaşanan karışıklık Batman’daki ihracatçıyı vurdu. Batman OSB’de faaliyet yürüten ve ürünlerinin büyük kısmını Irak’a ihraç eden birçok firmanın üretimi durma noktasına geldi. Irak'ta yaşanan karışıklık son yıllarda...

Google Haberlere Abone ol
Irak'taki karışıklık Batman'ın ihracatını vurdu

Irak’taki yaşanan karışıklık Batman’daki ihracatçıyı vurdu. Batman OSB’de faaliyet yürüten ve ürünlerinin büyük kısmını Irak’a ihraç eden birçok firmanın üretimi durma noktasına geldi.

Irak'ta yaşanan karışıklık son yıllarda artan sanayi üretimi ile yıldızı parlayan Batman'ın ticaretini de olumsuz etkiledi. Türkiye'nin Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülke olan Irak'ta yaşanan iç karışıklık, bölgeye geçen yıl milyon dolarlık ihracat yapan Batman şirketlerini endişelendiriyor. Ürettikleri ürünleri Irak’a ihraç eden firmalar, IŞID’in Musul’u almasıyla başlayan tehdidin ardından Irak'ın orta ve güney bölgeleriyle ticaretin durma noktasına geldiğini söyledi. Çatışmaların Kürt bölgesine sıçrama ihtimali nedeniyle ülkenin orta ve güney bölgelerinden yeni sipariş alınamıyor. Irak ile ticaret yapan işadamları, IŞİD krizinin uzaması halinde ihracat gelirinin kesileceğini ileri sürüyor.

SİPARİŞLER İPTAL EDİLİYOR

Irak Merkezi Yönetimi ile Kürt Yönetimi arasında bir süreden beri yaşanan krizin kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen ihracatçı firmalar ancak Musul ile başlayan IŞİD tehdidinin ardından ihracatın durma noktasına geldiğini söyledi.

Daha önce yüzde 100 kapasite ile çalıştıklarını belirten Raudi Mobilya Şirket Temsilcisi Nihat İpekyüz, “Birçok firma siparişleri iptal etti. Bir kısmı ise beklemeye aldı. Yeni sipariş de alamıyoruz. Olaylar nedeniyle tahsilat yapmada da sıkıntı yaşıyoruz. Irak'ta olup bitenler, bu son gelişmeler hızlı bir şekilde kontrol altına alınmazsa, maalesef bu bizim için talihsiz bir gelişme olacak.” dedi.

'STOKLARI ERİTEMİYORUZ'

İhracatının tümünün Irak’a olduğunu belirten Ahmetoğulları Mermer sahibi Tevfik Üleç de, daha önce ayda 70-80 kamyon mal taşırken olaylardan sonra bu sayının 5 kamyona düştüğünü söyledi. Aylık 150-200 bin dolar giderlerinin olduğunu anlatan Üleç, bu karışıklığın uzun sürmesi halinde büyük kayıp yaşayacaklarını ifade etti.

Meycan Gıda firma yetkilisi Şemsettin Özcan ise "Bu olaylardan sonra işler durma noktasına geldi. Stokları eritemediğimiz için makineleri durdurduk. Birçok firma ise iç talebi karşılamak için yüzde 20 kapasite ile çalışıyor. Daha önce pazar günleri çalışmadığımız için OSB’de fabrikanın önünde oturuyorduk. Şimdi her gün bizim için pazar oldu.” diye konuştu.

'TOB BAŞKANI'NDAN DESTEK BEKLİYORUZ'

Irak'ın en büyük ticari alanlarından biri olduğunu söyleyen Raudi Mobilya Şirket Temsilcisi Nihat İpekyüz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan destek istedi. Olaylar sebebiyle firmaların yaşadığı nakit sıkıntısını aşması için borç erteleme veya düşük faizli kredi imkanlarından yararlandırılması gerektiğine vurgu yapan İpekyüz, Hisarcıklıoğlu’nun her konuda kendilerine destek sağladığını anımsatarak, bu konuda da gerekeni yapacağına inandıklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar