Irak'ı baştan sona kat edecek yeni petrol boru hattı

Irak hükümeti, topraklarının tamamını baştan sona kat edecek yeni bir petrol boru hattı ağı planladığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Irak'ı baştan sona kat edecek yeni petrol boru hattı

Bağdat merkezi yönetimi, petrol nakliyatı için 'stratejik' plan geliştirdiğini, bu kapsamda hem ham petrolü hem de petrol ürünlerini Türkiye dahil komşu ülkere taşıyacak bir boru hattı ağı inşa edeceğini açıkladı. Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, boru ağının ülkeyi boydan boya kat edeceğini, pahalı ve tehlikeli olan tanker taşımacılığını devre dışı bırakacağını söyledi. Açıklama, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de Kerkük'ü de dahil ederek bağımsızlık referandumu düzenlemesine misilleme olarak Irak hükümet güçlerinin başta Kerkük olmak üzere statüsü tartışmalı tüm bölgeleri peşmergeden almasının sonrasında geldi.

OPEC'in Suudi Arabistan'dan sonra en büyük ikinci petrol üreticisi konumunda bulunan ve bir zamanlar geniş çaplı boru hattı ağına sahip olan Irak'ın halihazırda çalışır tek ham petrol boru hattı, IKBY'den Ceyhan'a uzanan hat. Ham petrol taşıyan diğer boru hatları son 35 yıldaki savaşlar, işgaller ve çatışmalar sırasında kapandı ya da zarar gördü. Bunlar arasında IKBY'yi büyük oranda baypas ederek Türkiye'ye uzanan hat, Suriye üzerinden Lübnan'a giden hat ve Suudi Arabistan üzerinden Kızıl Deniz'e ulaşan hat da var.

TÜRKİYE'DEN DÜNYA PAZARLARINA

Bağdat merkezi yönetimi, IKBY'yi devreden çıkaran eski boru hattının yeniden inşasını ekimde duyurmuştu. Son bir yılda Irak'tan Türkiye'ye taşınan ham petrol miktarı 208 milyon varil. Bunun yüzde 65'i Türkiye'den dünya pazarlarına gönderiliyor. Bu ay da İran'a ham petrol boru hattı inşası açıklandı.

KULLANILMAYAN KAPASİTE

Boru hatlarının toplam kapasitesi 553 milyon varil düzeyinde. Kapasitenin 208 milyon varili kullanılıyor. Kalan 345 milyon varillik potansiyelin kullanılması, 20 milyar dolar gelir getirebilir.

IKBY'NİN CAN DAMARLARI KESİLDİ

IKBY'nin bağımsızlık referandumuna misillemeler arasında kuzeydeki petrol boru hattının değişmesinin yanısıra petrol gelirlerinin merkezi yönetime aktarılması, IKBY yöneticilerinin petrol gelirini içeren banka hesaplarına el konulması da var. Tümüyle ablukaya alınan IKBY'de Mesut Barzani başkanlıktan çekilirken Erbil referandumdan tamamen geri adım atma yoluna gitti. Bağdat, Türkiye ve İran'dan sadece merkezi yönetimle iletişim kurmasını talep ediyor.

Yorumlar