IPBES, bioçeşitlik kaybının önüne geçecek

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, 2020 yılına kadar dünyada bioçeşitlilik kaybının durdurulmasını Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu’nun (IPBES) sağlayacağını, üretilen bili.

Google Haberlere Abone ol
IPBES, bioçeşitlik kaybının önüne geçecek

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, 2020 yılına kadar dünyada bioçeşitlilik kaybının durdurulmasını Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu’nun (IPBES) sağlayacağını, üretilen bilimsel verilerin politikacılara sunulacağını kaydetti.

Biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri konusunda bilim ve politikayı bir araya getirmek üzere kurulan IPBES, ikinci genel kurulunu bugün Antalya’da gerçekleştirildi. Genel Kurula Birleşmiş Milletler ve Sivil Toplum Örgütü temsilcileri katıldı. 09-14 Aralık 2013 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek Genel Kurul, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. IPBES’in biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için bilim-politika ara yüzü olma misyonu taşıdığını belirten Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, “IPBES biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleriyle alakalı olarak Hükümetlerden, konuyla alakalı çok taraflı çevre anlaşmaları ve Birleşmiş Milletler organlarından ve çeşitli paydaşlardan gelen bilimsel bilgi taleplerine cevaplar verecek, politik tavsiyelerde bulunacaktır” dedi. 2020 yılına kadar dünyada bioçeşitlilik kaybının durdurulmasını Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu’nun (IPBES)sağlayacağını söyleyen Akman, IPBES aracılığıyla üretilen bilimsel verilerin politikacılara sunulacağını kaydetti.

MART’TA ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAK

Antalya’da 2014-2018 iş programı kapsamında biyolojik çeşitlilik, tozlaşma, arazi bozumu ve restorasyonu, işgalci türler, kapasite geliştirme ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına yönelik politik tavsiyelerin şekilleneceğini belirten Bakan Yardımcısı Akman, 2008 yılından bu yana toplantıları yapılan ancak faaliyete geçemeyen IPBES’in Antalya’da sağlanacak mutabakatla 2014 yılında çalışmalarına başlayacağını ümit ettiklerini kaydetti.

YASADIŞI AVLANMA DENGEYİ BOZUYOR

Doğanın insanoğluna gerekli olan tüm kaynakları sunduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Thiaw, doğanın ticaretinin istismar boyutuna ulaştığını belirtti. Organize suç örgütlerinin doğaya karşı geçmişe nazaran daha fazla suç işlediklerini belirten Thiaw,”Halen bu kaçakçılığın önüne geçilebilmiş değil. Vahşi hayvanların kanı halen akmaya devam ediyor. Biyolojik çeşitliliğin kötüye gitmesinde yasadışı avlanmanın çok etkisi var.” dedi.

ARI NUFUSU AZALIYOR

Dünya genelinde arı nüfusunun neden azaldığını araştırdıklarını belirten İbrahim Thiaw, yakın gelecekte konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmaların hükümetlere sunulacağını kaydetti. Geçmişte yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarının siyasiler tarafından hayata geçirilmesinin 25-30 yıl sürdüğü aktaran Thiaw, “Biz İPBES olarak bilimsel ve siyasal bir arayüz olarak görev yapıyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar