İnternetten bilinçsiz alınan doping ilaçları gençleri tehdit ediyor

Türk Eczacıları Birliği, birkaç ay önce 29 yaşındaki Çağlar Çam’ın ‘Kas geliştirici ilaç’ nedeniyle spor salonunda fenalaşarak hayatını kaybetmesinin ardından, vücut geliştirmek için kullanılan ilaçlar konusunda uyarılarda bulundu....

Google Haberlere Abone ol
İnternetten bilinçsiz alınan doping ilaçları gençleri tehdit ediyor

Türk Eczacıları Birliği, birkaç ay önce 29 yaşındaki Çağlar Çam’ın ‘Kas geliştirici ilaç’ nedeniyle spor salonunda fenalaşarak hayatını kaybetmesinin ardından, vücut geliştirmek için kullanılan ilaçlar konusunda uyarılarda bulundu. Konuya ilişkin açıklamada, vücut geliştirmede kullanılan ve metabolizmayı hızlandırarak kas kitlesini genişletmeyi sağlayan söz konusu ürünlerin, kural dışı ve kontrolsüz bir şekilde satılması ve kullanılmasının sağlık açısından son derece tehlikeli, hatta ölümcül bir durum olduğu vurgulandı. İnternetten satın alınan sağlıksız vücut geliştirme ilaçlarının, gençler için büyük tehlike olduğu ve başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kuruluşların konuyla ilgili harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

İzmir’de yaşayan 29 yaşındaki Çağlar Çam’ın, Mayıs ayında spor salonunda aniden fenalaşarak yaşamını yitirmesi ve babasının “Kas geliştirici ilaçlar kullanıyordu” iddiası herkesi üzdü. Çağlar Çam’ın otopsi raporunda, vücudunda kalp ritmini artırmak için kullanılan DHEA maddesi ile Amiodarone ve Lidokain bulunduğu öğrenildi. Ayrıca, kalbi ile akciğerinde aşırı kanama belirlenen raporda, Çam'ın, kas yapması ve yağ yakması için aldığı ilaçlar nedeniyle kalp krizinden öldüğü belirlendi.

Türkiye Eczacıları Birliği de söz konusu kas geliştirici ilaçların tehlikesi konusunda açıklamalarda bulundu. Gıda takviyesi ürünlerin geldiği tehlikeli noktanın artık yetkililer tarafından fark edilmesi istenen açıklamada, özellikle vücut geliştirmede kullanılan ve metabolizmayı hızlandırarak kas kitlesini genişletmeyi sağlayan söz konusu ürünlerin, kural dışı ve kontrolsüz bir şekilde satılması ve kullanılmasının sağlık açısından son derece tehlikeli hatta ölümcül bir durum olduğu belirtildi. Açıklamada, “Sporcular bu ürünleri çoğunlukla internetten ya da spor salonlarından bilinçsizce temin etmektedir. Bu duruma kesin suretle dur denilmelidir. Bu tür ürünlerin Türkiye’ye ithalatında mutlak suretle düzenleme yapılması ve ruhsatının mutlaka ve mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesi gerekmektedir. Hatta gerektiği durumlarda piyasadan derhal kaldırılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

İlaçların ciddi olarak kontrol edildiği Türkiye’de, bu maddelerin eczanelerden, diğer ülkelerden daha kolay temin edildiği yönündeki bilgilerin de doğru olmadığı kaydedildi. Bilinçli ve sağlıklı sporcuların bu maddeleri kullanmak istemeyeceklerinin ifade edildiği açıklamada, eczacıların, bu ilaçları kullanmak isteyenlere doping yapmak isteyen sporcular gözüyle bakmayacakları ve bilinçsizce veya kötü niyetli olarak başvurulan doping uygulamalarında, sadece eczacıları ve eczaneleri adres göstermenin sağlıklı bir yaklaşım olmadığı vurgulandı.

Türk Eczacıları Birliği olarak bilinçsiz ilaç ve takviye edici ürünlerin kullanılması konusunda uyarıların, gerek kamuoyu nezdinde gerekse bakanlık ve bürokratlar nezdinde sürekli yapılmasına rağmen ölümlerin yaşandığı ve konuyla ilgili olan Sağlık Bakanlığı’nın gerekli yasal düzenlemeler için ivedilikle harekete geçmesinin bir kez daha talep edildiği ifade edildi.

CİHAN

Yorumlar