İnsanlarla yaşayan evcil hayvanlarda kanser vakaları artıyor

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, insanlarla iç içe yaşayan evcil hayvanlarda kanser vakalarının arttığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İnsanlarla yaşayan evcil hayvanlarda kanser vakaları artıyor

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, insanlarla iç içe yaşayan evcil hayvanlarda kanser vakalarının arttığını söyledi. Yıldız, “Dün dişi bir köpeğin yumurtalığında 1 kilo grama yakın tümör çıkardık. Bu pek rastlanan bir durum değil.” dedi.

Kötü beslenme, sağlıksız gıdalar, kötü çevre şartları ve tütün mamullerinin insanlar gibi kedi köpek gibi evde bakılan evcil hayvanları da olumsuz yönde etkilediğini belirten Yıldız, bunun özellikle evcil hayvanlar arasında kanser vakalarını arttırdığını kaydetti.

SAHİBİNİN İÇTİĞİ SİGARA KÖPEKLERİ KANSER ETTİ

Kedi köpek gibi evcil hayvanların da kötü hayat şartlarından tıpkı insanlar gibi etkilendiğinin altını çizen Yıldız, “Daha önce evde bakılan ve sahibi tarafından günde 1-2 paket tüketilen sigara yüzünden 2 köpeğe kanser teşhisi koymuştuk. Bu hayvanların sigara yüzünden kansere yakalandığı apaçık ortadaydı. Çünkü organlarında yoğun derecede nikotin kalıntıları vardı. Evde bakılan kedi köpekler sahiplerinin beslenme ve alışkanlıklarına göre ya sağlıklı kalabiliyor ya da hastalanıyor. Sağlıklı gıdalarla beslenen, yanında sigara içilmeyen hayvanlar daha az kansere yakalanırken, kötü şartlarda bakılan ve özellikle sigara dumanına maruz bırakılan hayvanlar hasta oluyor. Son yıllarda hayvanlardaki kanser vakalarında çok ciddi artışlar söz konusu.” diye konuştu.

Kocaeli’nden getirilen 12 yaşındaki bir köpeğin dün yumurtalığında 1 kilograma yakın tümör tespit ettiklerini ve bu tümörü ameliyatla aldıklarını vurgulayan Yıldız, “Bu boyutta ilk defa bir yumurta tümörü ile karşılaşıyoruz. Bu tümörün bu boyutta bir köpekte bulunması bizi endişeye düşürdü. Gıdalardaki her türlü bozulma, zararlı alışkanlıklar insanların ve hayvanların büyük risk altında olduklarının bu tümör göstergesidir.“ dedi. CİHAN

Yorumlar