"İnsanların öfkelerini hayvanlardan çıkarması bir hastalıktır"

Zirve Üniversitesi Ortadoğu Sürdürülebilir Hayvancılık, Biyoteknoloji ve Agro-Ekoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.

Google Haberlere Abone ol
"İnsanların öfkelerini hayvanlardan çıkarması bir hastalıktır"

Zirve Üniversitesi Ortadoğu Sürdürülebilir Hayvancılık, Biyoteknoloji ve Agro-Ekoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sezen Ocak, "İnsanların kendi içindeki bastıramadıkları ve kontrol edemedikleri öfkeyi kendilerinden daha zayıf ve savunmasız olan canlılar üzerinde uygulamaları bir hastalıktır. Öfkenizi hayvanlardan çıkarmayın." dedi.

Hayvanlara karşı şiddet olaylarının artışında toplumun bir sosyal bozukluğu olduğunu belirten Ocak, "Bununla mücadele etmenin tek yolu toplumsal refahı sağlamak ve toplumu eğitmektir. Hayvan haklarına karşı toplum bilincini geliştirerek sosyal bozukluğu ortadan kaldırabiliriz. Hatta ilkokullarda haftada bir saat müfredat içinde hayvan sevgisi ve bakımı dersleri son derece eğitici ve yaralı olacaktır. Böylece hayvanlara karşı toplumsal bozukluğun önüne geçilebilir." diye konuştu.

Hayvanları birer canlı olarak görmeyip eziyet eden kişileri toplum olarak yapacağımız davranışlarla eğitebileceğimize dikkat çeken Ocak, “Hayvanlara şiddet gösteren kişilere, hayvanların tıpkı kendileri gibi birer canlı varlık olduklarına inandırarak, empati kurdurarak onların şiddetten vazgeçmesini sağlayabiliriz. Bu uygulamaları, görsel, eğitsel her türlü faaliyetler ile yapabiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Hayvan haklarının sadece para cezasıyla korumanın mümkün olmadığını dile getiren Ocak, kamu vicdanının ön plana çıkartılması ve cezai yaptırımların da arttırılması gerektiğini açıkladı. Kamu yararına cezai işlemlerin yapılabileceğine değinen Ocak, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu cezalar hem düşündürücü, hem eğitici olabilir. Örneğin, hayvan barınaklarında görevlendirilmeler yaparak şiddeti uygulayan kişileri eğitirken diğerlerine de caydırıcı olması açısından önemli bir deneyim olabilir.”

CİHAN

Yorumlar