'İnsanlar, meme kanseriyle ilgilenmeye ve gen testi yaptırmaya başladı'

Opr. Dr. Can Başaran, insana yardımı ilk olarak insanın kendisinin yapabileceğini belirterek, “Kanserde değiştiremediğimiz tek şey genetiğimizdir.

Google Haberlere Abone ol
'İnsanlar, meme kanseriyle ilgilenmeye ve gen testi yaptırmaya başladı'

Opr. Dr. Can Başaran, insana yardımı ilk olarak insanın kendisinin yapabileceğini belirterek, “Kanserde değiştiremediğimiz tek şey genetiğimizdir. Bunu da Angelina Jolie ile öğrendik. Annesi yumurtalık kanseri, teyzesi meme kanseriydi. Kendisi de yapılan tetkiklerle en zor kararını verdi. Gazetelerde ‘her iki memesi aldırdı’ ibareleri yer aldı. İnsanlar, Angelina Jolie sayesinde meme kanseriyle ilgilenmeye ve gen testi yaptırmaya başladı.” dedi.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Sağlık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ‘Kanserle Yaşamak’ konulu panelde uzman doktorlar, kanserle mücadelenin ipuçlarını verdi. Doktorlar, özellikle kadınların meme kanserinde ilk yardımı kendi kendilerine yapabileceklerini vurgularken, bol sebze ve meyve tüketiminin kanser riskini azalttığını belirtti.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’nda düzenlenen ‘Kanserle Yaşamak’ konulu panelin moderatörlüğünü BKK Yürütme Kurulu üyesi ve Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Genel Cerrahi ve Meme Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ceyhun İrgil üstlendi.

TÜRKİYE’DE 100 MEME KANSERLİ KADINDAN 17’Sİ 40 YAŞ ALTINDA

Panelde, meme kanserinin tarihsel sürecinden bahseden Opr. Dr. Cem Yılmaz, meme kanserinin bir alın yazısı veya her insanın başına gelebilecek olay olduğunu söyledi. Kadınların, kendilerine emanet olarak verilen bedenlerine saygı duymasını isteyen Yılmaz, bedenin makine veya cinsel obje olmadığını belirtti. Meme kanserinin beraber yaşanılabilir ve kurutulabilir bir hastalık olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bedeninizi koruyun ve korunabilir kanserlerle ilgili bilgi sahibi olun. Rahim ağzı kanseri aşısı yaptırın. Ne yazık ki Türklerin olduğu her yerde aşılanma oranları düşük. Önyargılarınızdan arının ve özellikle çocuklarınızı rahim ağzı kanserine karşı koruyun. Türkiye, son yıllardaki istatistiklere göre 40 yaş altındaki meme kanserlerinde dünyada lider. Ama bu ‘meme kanseri Türkiye’de patladı’ demek değildir. Türkiye’de 100 meme kanserli kadınımızdan 17’si 40 yaşın altında. 100 kadının 47’si ise 50 yaşın altındadır. Avrupa’da bu oranlar yüzde 5 civarında.” dedi.

"ANGELİNA JOLİE SAYESİNDE MEME KANSERİNE İLGİ ARTTI"

Meme kanserindeki son gelişmelerden bahseden Opt. Dr. Can Başaran ise insana yardımı ilk olarak insanın kendisinin yapabileceğini belirterek, “Bağışıklık sistemimiz her gün, her saniye kanser hücresiyle savaşıyor. Sebepleri arasında çevresel etkenler, stres, beslenme düzensizlikleri var. Bunlar değiştirilebilir faktörlerdir. Değiştiremediğimiz ise genetiğimizdir. Bunu da Angelina Jolie ile öğrendik. Annesi yumurtalık kanseri, teyzesi meme kanseriydi. Kendisi de yapılan tetkiklerle en zor kararını verdi. Gazetelerde ‘her iki memesi aldırdı’ ibareleri yer aldı. İnsanlar, Angelina Jolie sayesinde meme kanseriyle ilgilenmeye ve gen testi yaptırmaya başladı. Aslında Angelina Jolie her iki memesini aldırmadı, sadece içini boşalttırdı ve silikon protez yaptırdı. Çok basit bir kan testiyle önümüzdeki dönemde ne olacağını size söyleyebiliyoruz. Kamyonun gelip çarpmasını beklemiyoruz, testler sayesinde kenara çekiliyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kanserle mücadele eden kadınlara söz verildi. Daha sonra ise soru cevap bölümüne geçildi. Programın sonunda BKK personeli tarafından konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi.




CİHAN

Yorumlar