"İnsani gelişmişlikte kadının eğitiminin yükselmesi şart"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Türkiye’nin insani gelişmişlikte üst sıralara çıkabilmesi için kadınların eğitim seviyelerinin yükselmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
"İnsani gelişmişlikte kadının eğitiminin yükselmesi şart"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Türkiye’nin insani gelişmişlikte üst sıralara çıkabilmesi için kadınların eğitim seviyelerinin yükselmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi'nin tanıtımı için Aydın İl Kültür ve Turizm Bakanlığı Hidayet Sayın Salonu'nda toplantı yapıldı. Toplantıya katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, kadınların okur yazar olmasının insani gelişmişlikte etkisinin olmadığını, eğitimlerine devam ederek en az lise mezunu olmaları gerektiğini söyledi. Şu anda eğitimde kız ve erkek çocuklar açısından sıkıntı olmadığını ifade eden Asan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın önceliğinin çocuklar olduğunu, ancak 75 milyondan sorumlu bir bakanlık olduklarını kaydetti.

Kadının güçlü olması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Asan, şunları söyledi: “Projeye destek vermek isteyenler için kurumsal hale getirelim dedik. Bir şey yapmak isteseler de bürokratik ve sıkıntılarla karşılaşılması için kurumsallaştırdık. Şimdiye kadar projeler Ankara’da başlar, çok uzak noktalara kadar gidemezdi. Biz projemizin ulaşması için valilerimizin eşleriyle duyurduk ve yaptık. Bunu da başardık. Ülkemizde de en büyük sorunlardan biri kurumlarımızın kapasiteleri ve verdiği hizmetleri vatandaşımıza tam olarak aktaramıyoruz. Yapıyoruz da reklamını anlatımını ve bilgiyi ulaştırmakta sıkıntılar var.”

Okula yeni başlayan kız ve erkek çocuklarının eğitiminde problem olmadığını, önceden okuyamayanlar için ortaokul, lise üniversite eğitiminde problem odluğunu kaydeden Asan, “Bunun üstesinden 4+4+4 ile geleceğiz ancak bu yeni nesille ilgili bir problem bulunmamakta. Ülkemizde okuryazarlık 2008 yılında 86,91 iken 2011 yılında yüzde 91,94 e yükselmiş. Aydın’da 2008 yılında yüzde 82,2 iken 2011 yılında 91,2 2012 yılında 94,4 olmuş. Okuryazarlık oranının yüzde yüz olmasını istiyoruz. Hatta kadınlarımız bununla da kalmasınlar, en az lise mezunu olsunlar. Kadın istihdamını nasıl artırabiliriz, bununla ilgili çalışma yapıyoruz. 2012 yılında kadınlarda iş gücüne katılmada geçen yıla göre yükselme var. 0,7 puan artarak yüzde 29,5’e yükselmiş. Eğitim düzeyi yükseldikçe iş gücüne katılımda artmaktadır. Bu oran yüzde70’lere çıkmaktadır. Türkiye insani gelişmişlikte neden alt sıralardadır diye hep söylenir niye bizim Türkiye alt sıralardadır diye sızlanır dururuz. İnsani gelişmişlikte, sağlık, gelir ve eğitime bakılıyor. Eğitimi düzeyini artırmadıkça insani gelişme düzeyimiz hala aşağıda olacaktır. Lise diploması eğer biz kadınlar ve erkekler herkes alamamışsa aşağı sıralarda kalmaya mahkumuz. Okuma yazma öğretmek, okuma seviyemizi yükseltmiyor. Kadınların okuyamamasının sebepleri arasında okulların uzak olması, ekonomik sebepler, erkek çocukları okusun kız kardeşlerine bakar düşüncesi vardı. Şu anda hem kızımız hem oğlumuz okusun diyor ailelerimiz. Kızların bir an önce evlenmesini, baş göz etme düşüncesi vardı. Şimdi bizim kız çocuklarımız okusunlar meslek sahipleri olsunlar diye bakıyorlar. Okula gidemeyen kadınlar, içerisinde okuma ateşi olan kadınlarımız okulu dışarıdan bitirme için de kadınlarımız okumaya devam etmeli. Bunlara yardım eli uzatmamız lazım.” şeklinde konuştu.

İmkânsızlıklar nedeniyle örgün eğitim dışında kalmış hanımların yeniden eğitime kazandırılması, mesleki eğitim verilmesi, ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi için yapılan projenin başında bulunan Dilek Didem Ayyıldız da projeye gönüllü olarak herkesin destek vermesini istedi. Projenin tanıtım toplantısına Aydın Valisi Erol Ayyıldız, milletvekilleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aydın İl Müdürü Hakkı Yılmaz, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve davetliler katıldı. Program sonunda Aydın Valisi Erol Ayyıldız, katkılarından dolayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan'a çini vazo hediye etti. CİHAN

Yorumlar