İnsan odaklı güvenlik projesi İzmir'de masaya yatırıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği (AB) ile beş il ve sekiz ilçede pilot olarak uygulanan "İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi" projesinin ikinci aşaması kapsamında İzmir’de b.

Google Haberlere Abone ol
İnsan odaklı güvenlik projesi İzmir'de masaya yatırıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği (AB) ile beş il ve sekiz ilçede pilot olarak uygulanan "İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi" projesinin ikinci aşaması kapsamında İzmir’de bir toplantı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan UNDP Yönetişim Program Yöneticisi Dr. Leyla Şen, projenin ana ekseninin insan odaklı güvenlik olduğunu söyledi. Şen, “Kalkınmışlık ve refah düzeyleri ne olursa olsun ülkelerin güvenlik unsurlarına yönelik olarak geliştirilen politikalar, giderek komplike hale gelen tehditler karşısında güvenliğin sadece askerî ve üniformalı birimlerce karşılanamayacağı yönündeki tartışmalar son 40 yıldır ivme kazanmıştır. Bu da güvenlik paradigmasının yeniden gözden geçirilmesine neden olmuştur. Yaygın bir şekilde kabul gören görüş, güvenliğin sadece silahla ve üniformayla tesis edilemeyeceği, güvenlik politikalarının insan haklarının korunması ve insani kalkınmanın devamlılığına hizmet etmesi gerektiği yönündedir.” dedi.

Ardından İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gazi Levent Kurtoğlu, projeyle ilgili bir sunum yaptı. Sunumdan sonra söz alan İzmir Valisi Mustafa Toprak ise günümüz dünyasının hızlı bir değişim süreci yaşadığını söyledi. Bu süreçte fert ve toplum taleplerinin değişiminin hızlandırdığını vurgulayarak, “Değişen talepler, yönetimin hem çalışanları modernize etmesini hem de insanların değişen beklentilerine uygun olarak yeni hizmet sunumlarının geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Toplumların gelişmesinde, kalkınmasında ve demokrasinin yerleşmesinde güvenliğin ve güvenlik hizmetleri kalitesinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Gelişmiş demokratik ülkelerde güvenlik birimleri, bireysel hak ve özgürlüklerin güvencesi olarak görülmektedir. Suçun oluşmadan önlenmesini sağlayacak tedbirler artık daha etkili bir biçimde uygulanmaya çalışılmaktadır. Suç ve suçlularla mücadelede ve güvenli bir ortamın sağlanmasında, sadece polisiye güvenlik tedbirlerinin yeterli olmadığı aşikârdır. Güvenlik hizmetlerinin sunumunda halkın katılımının en üst seviyede sağlanması ve alınan önlemlerin kamu vicdanında kabul görmesi büyük önem arz eder.” şeklinde konuştu.

UNDP Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche ve pilot ilçelerden Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel’in de konuşmalarından sonra panele geçildi. Proje, Türkiye’de pilot olarak seçilen İstanbul, İzmir, Gaziantep, Malatya ve Trabzon’daki sekiz ilçede uygulanıyor. CİHAN

Yorumlar