İngiltere'den Fetullah Gülen mesajı

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi, deliller sunulması halinde Gülen'in İngiltere'deki faaliyetlerine yönelik işlem yapılacağını söyledi

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'den Fetullah Gülen mesajı
Darbe girişiminden sonra yeterli tepkiyi vermemek ve darbecilerin arkasında olmakla suçlanan iki ülkeden biri olan İngiltere'den yeni bir mesaj geldi. İngiltere, deliler sunulması halinde Gülen'in faaliyetlerine kısıtlama getirebileceği mesajını verdi. 

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Türk halkının sokaklara çıkarak 15 Temmuz darbe girişimini önlemesini ve ardından tüm siyasi partilerin biraraya gelerek sivil iradeye sahip çıkmasını, “Türk demokrasisi rüştünü ispat etmiştir” sözleriyle değerlendirdi. “Hükümetin bu darbe girişiminde Gülencilerin yer aldığına ilişkin açıklamalarını kabul etmekte bir zorluk yaşamıyorum.  Şu ana kadar ortaya çıkan deliller, tutuklu bazı askerlerin ifadeleri, Genelkurmay Başkanı’nın Fetullah Gülen’le konuşturulmak istenmesi... Ayrıntılı bir şekilde bakıldığında bana bayağı inandırıcı bir durum gibi görünüyor. Tabii ki gelecek haftalarda daha çok delil çıkacaktır o yüzden şimdiden bir yargıya varmak istemem.” diyen Moore, Gülen cemaatinin İngiltere’deki faaliyetleri konusunda delile dayalı bilgilerin sağlanması durumunda tereddüt etmeden işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Hürriyet'e konuşan Moore, Türkiye'nin Gülen ile ilgili bir başvurusunun olup olmadığı yönündeki sorusü üzerine ise şunları söyledi: Tabii ki Türkiye’den gelecek herhangi bir girişimi ciddiyetle ele alacağız. Henüz bir şey gelmiş değil ama geleceğinden eminim. Bu konuda açık belirtiler var. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başsağlığı dileklerimi iletmek için gittiğimde Sayın Genel Müdür, Londra’daki Gülencilerin durumunu dikkatime getirdi. Ben de kendisine bu konuyu ciddiyetle ele alacağımızı ilettim. Eğer Türkiye, Gülen hareketiyle ilintili kuruluşların yasadışı faaliyetlerde bulundukları, demokratik kurumları yıkmaya dönük girişimler yaptıklarının ortaya çıkarılması konusunda bizimle çalışırsa o zaman tabii ki tereddütsüz işbirliği yaparız.

Yorumlar