İngilizler sahip çıktı, bakanlık açıkladı: Dünya dönerin bizim olduğunu bilir

İngiltere’nin, dünyada ilk dönerin Doncaster şehrinde bir kasap tarafından yapıldığı iddiasıyla Avrupa Birliği’ne (AB) başvuru hazırlığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan cevap geldi.

Google Haberlere Abone ol
İngilizler sahip çıktı, bakanlık açıkladı: Dünya dönerin bizim olduğunu bilir

İngiltere’nin, dünyada ilk dönerin Doncaster şehrinde bir kasap tarafından yapıldığı iddiasıyla Avrupa Birliği’ne (AB) başvuru hazırlığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan cevap geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Ünal, "Döneri biz tanıtım materyalimiz olarak kullanıyoruz ve kullanacağız. O çerçevede gerekli girişimler yetkililerimiz tarafından yapılacaktır. Türkiye’nin olan, Türk değeri olan döneri tanıtımını bu şekilde yapacağız. Dünyada döner ‘Türk döneri’ olarak bilinir." dedi.

Bursa Valiliği tarafından Almira Otel’de düzenlediği toplantıda turizm işletmecileriyle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Ünal, turizm hedeflerini açıkladı.

Bir gazetecinin ‘Türkiye’deki yaşanan olaylara karşı turizm pastasındaki payı ne olacak Bakanlığın öngörüsü nedir?’ sorusunu cevaplandıran Ünal, 2013 yılında dünyadaki turizmin gelişmesi ile birlikte büyümede öngörülen rakam yüzde 4,5-5 civarında olmasına rağmen Türkiye’nin geçtiğimiz yıl yüzde 10 büyüdüğünü söyledi. Ünal şunları kaydetti: “Geçtiğimiz 10 yıl Türk turizmi dünyada en fazla turist çeken 6’ncı büyük destinasyondur. Bu yılda yatığımız tüm çalışmalar, planlar, görüşmeler Türk turizmini geçen yıl olduğu gibi ikili büyüyeceği yönündedir. Şuan Türkiye’ye 40 milyona yakın turist geliyor. Yüzde 10’a yakın bir büyüme öngörülürse bu rakam 42-43 milyona ulaşacağını ön görüyoruz. Bir her yıl bütçe oranını arttırıyoruz. Hem özel hem kamu sektörünün ayırdığı yatırım Türkiye’yi çok iyi tanıtmaya yetecektir. Türkiye’nin 30 milyar doların üzerinde geliri var. Gelir artışını yükseltiyor. 2013 yılında turizmde elde ettiği geliri en fazla arttıran 3’ncü ülke olduk. Türkiye gibi turizmde büyük bir külte endüstrinin büyük oranlarda büyümesi turizm endüstrimizin hem sağlamlığını hem de proaktifliğini, dinamikliğini kanıtlar."

Bir dönem tartışılan ‘her şey dahil uygulamasının değişip değişmeyeceği yönündeki soruyu da değerlendiren Tanıtma Genel Müdürü İrfan Ünal, "Her şey dahil sistemi devam edecek. Türk turizm sektörünün son 30 yıldaki başarısı ortadadır. Her şey dahil sistemi özel sektörümüzün başarı ile uyguladığı bir sistem. Türk turizminde önemli bir yeri var. Türkiye şuan her şey dahil sistemi ile birlikte turizmini Anadolu’ya yayma, kültür turizmi başta olmak üzere diğer turizm çeşitlerinden de pay alma yolunda. Bu sisteme negatif bakmamak, nasıl geliştirilebileceğini planlamak gerekir." diye konuştu.

TÜRK DÖNERİNİ DÜNYA TANIDI

İngiltere’nin döner için AB’ye başvurmaya hazırlandığının hatırlatılması üzerine konuşan Ünal şunları söyledi: "2014 yılı tanıtım stratejimizde Türkiye’nin kendi değerlerini öne çıkartmak var. Kendi değerlerimiz arasında dönerde bizim kültürümüzün çok önemli bir parçası. Bu açıdan döneri de biz tanıtım materyalimiz olarak kullanıyoruz ve kullanacağız. O çerçevede gerekli girişimler yetkililerimiz tarafından yapılacaktır. Türkiye’nin olan, Türk değeri olan döneri tanıtımını bu şekilde yapacağız. Dünyada döner ‘Türk döneri’ olarak bilinir. Bu şekilde herkesin ağzını tatlandırır."
CİHAN

Yorumlar